fallback

Защо в аржентинския McDonald's няма кетчуп

За да се спре изтичането на валута от страната, на компаниите са наложени строги ограничения за вноса

15:47 | 05.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От уикенда насам във Facebook страницата на McDonald's недоволни клиенти изригват с жалби и псувни. Причината - в приблизително 200 обекта в Аржентина няма кетчуп към бургерите. За да не се превърне тази липса в истински мега скандал в интернет, клонът на McDonald's в Аржентина се извини на клиентите си онлайн: „Липсата на кетчуп в нашите ресторанти е временна. Надяваме се да разрешим проблема веднага и дотогава ще предлагаме като алтернатива други сосове", пише в свой материал германският Handelblatt.

Официално веригата не обяснява причината за липсата на доматения сос. Въпреки това в Буенос Айрес няма съмнение, че валутният и импортният контрол на правителството е причината за това McDonald's да не може да внесе кетчуп от съседен Чили до Аржентина. Защото аржентински компании получават долари за внос, само ако изнасят продукти в замяна. 

С ограниченията за внос правителството иска да предотврати по-нататъшни загуби на валутните резерви. Те се свиха бързо до 29 млрд. долара, докато през 2011 г. бяха цели 52 милиарда долара. Досега липсата на вносни продукти не бе особено важна, защото в много сектори аржентинската индустрия може да замести вноса с местно произведени продукти. Но напоследък компаниите успяват все по-рядко да се справят с това предизвикателство.

Затова и липсата на кетчуп в популярната верига за бързо хранене в Аржентина може да причини чувствителни щети на имиджа на правителството. Защото липсата на соса ясно показва, че икономическата политика на президента Кристина Кирхнер е все по-малко в състояние да навигира Аржентина извън кризата на нововъзникващите пазари. Междувременно чуждестранните инвеститори искат за суапове за кредитно неизпълнение на аржентинските облигации вече 25 на сто - това е повече от десетократно повече, отколкото на намиращата се също под натиск съседна Бразилия.

Общата несигурност за слабостта на нововъзникващите пазари хвана страната напълно неподготвена. Правителството в Буенос Айрес се опита да използва трикове и манипулации, за да скрие факта, че в продължение на години живее отвъд възможностите си. И финансира своя преразход с печатане на пари, , пише още Handelsblatt. Официално инфлацията е десет процента - но независими експерти смятат, че вече е скочила до 30 на сто. С въвеждането на контрол на някои цени правителството се опитва да спре по-нататъшно покачване на инфлацията, както прави и с ограниченията за внос, за да спре отлива на чуждестранна валута.

Затова е напълно възможно това да е допълнителната причина McDonald's сега да усети неодобрението към сприхавия президент. Тя обича да напада предимно чуждестранни компании, ако те се осмелят да вдигнат цените и да се адаптират към девалвацията на валутата. Преди ден шефът на кабинета обвини петролната компания Shell, че „заговорничи срещу интересите на Аржентина“. Англо-холандската група се осмели да адаптира цените на бензина към обезцененото песо.

McDonald's, която в Латинска Америка е представена от Arcos Dorados, най-голямата световна франчайзингова фирма на доставчика за бързо хранене под егидата на колумбийския предприемач Ууд Стейтън, досега успяваше да се адаптира умело към прищевките и несгодите на Аржентина. Тъй като правителството глобява независими икономически институти с високи глоби, ако публикуват различни от официалните данни за инфлацията, в Аржентина McDonald's вече не предлага Big Mac под това име. Защото неговите местни цени се използват за неформалния Big Mac индекс на бизнес списанието Economist, за да се сравни цената на живота и силата на валутата в световен мащаб, с което бързо може да стане ясно колко слабо в действителност е аржентинското песо.

Досега McDonald's се бие в гърдите в аржентинския си сайт, че 97 на сто от продуктите му са местно производство, което превръща веригата в де факто местна компания. Стига да не беше кетчупът, който очевидно е сред останалите 3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 11.09.22 г.
fallback