fallback

UBS залага на развиващите се пазари

Въпреки сегашните разпродажби стратезите са оптимистично настроени за акциите от тези страни

18:11 | 01.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки неотдавнашните валутни сътресения на развиващите се пазари UBS очаква стабилизиране на местните фондови пазари през следващите седмици.

Инвеститорите в засегнатите региони в крайна сметка ще изживеят задоволителна 2014 г., казват анализаторите от банката. В края на годината индексът MSCI Global Emerging Market може да достигне 1100 пункта, което би означавало на доларова база увеличение от 10 на сто, заявяват експертите на UBS.

Важен двигател са очакваните корпоративни печалби. Ръстът на нетната печалба на акция от 2010 г. насам спаднал значително на нововъзникващите пазари. За 2014 г. UBS очаква растеж в ниския двуцифрен процентов диапазон.

Причината - анализаторите очакват по-висок темп на нарастване на брутния вътрешен продукт за страните с нововъзникващи икономики. Очаква се той да нарасне с 0,6 процентни пункта до 4,9%. Още по-важно е очакваното нарастване на китайската икономика със 7,8%. Защото най-добра констелация за развиващите се пазари била силната експанзия в Китай и по-слаба в САЩ, смятат от банката.

В допълнение се очаква слабостта на валутите да не е толкова ясно изразена, колкото през 2013 година. UBS съветва инвеститорите да посягат към азиатски акции. Специално споменати са Китай и Южна Корея, както и в Мексико, Перу и Унгария. Underweight е вотът за  Бразилия, Южна Африка, Турция и страните от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия).

Оценката на акциите на нововъзникващите пазари спрямо, измерена при конвенционалните стандарти, е доста ниска, особено в сравнение с облигациите на държавите от тази група, смята още UBS. Съотношението цена-печалба на акциите е 10,1. Това е с 31% по-ниска стойност от средната стойност при развитите страни, като това е най-голямото различие от седем години насам.

За разлика от UBS Citigroup е по-малко песимистична за Бразилия. Тя се противопоставя в свое проучване за нововъзникващите пазари на популярната представа, че местната икономика реагира особено чувствително в сравнение с другите нововъзникващи пазари на проблемите на световната икономика. Бразилия разполагала с валутни резерви от 376 млрд. долара, което е 4,2 пъти повече от краткосрочния държавен дълг. Преките чуждестранни инвестиции през 2013 г. ще са в размер на 62 милиарда долара, покриващи 79 процента от дефицита по текущата сметка.

Но в краткосрочен план и Citigroup не е оптимистична за бразилските акции. Но тя не вижда проблеми с финансите, а най-вече в неефективното управление, което не успява да стимулира икономиката. Извън страната имало атрактивни инвестиционни възможности, потвърждават анализаторите. Но който иска да инвестира в Бразилия, би трябвало да се насочи към акции на експортно-ориентирани компании със силни ценности и ангажимент на други пазари и в други валути.

Анализаторите от швейцарския банков гигант Credit Suisse обаче дават предпочитанията си на акциите на развитите пазари спрямо тези на нововъзникващите пазари. По-конкретно те препоръчват акции на европейски циклични компании. Според тях обаче френските компании осигуряват слаба динамика и разполагат с ниска конкурентоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
fallback