fallback

Акцентите в бизнеса на 10 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

16:47 | 10.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България

Ускореното усвояване на европейските средства през миналата година е довело до рекорди по отношение на обществените поръчки. Това отчете вицепремиерът Даниела Бобева по време на дискусия, посветена на промените в Закона за обществените поръчки.

Въпреки позитивните данни обаче, никой не е доволен от начина, по който се извършват поръчките - нито изпълнителите, нито възложителите, нито обществото като цяло. Критики има и от страна на Брюксел.

Днес недоволни тютюнопроизводители блокираха пътя към гръцката граница. Проблемите отново са закъснялата кампания и ниските изкупни цени.

Националният статистически институт публикува данни за строителния сектор, търговията на дребно и промишленото производство. През ноември то е нараснало с 2,8% за година, търговията на дребно расте с 6,2%, докато строителната продукция се е свила с още 9% през разгледания месец. Данните вдъхват нотка оптимизъм за посоката на родната икономика, отчитайки ролята на търговията на дребно като показател за вътрешното потребление, а промишленото производство – като фактор за прираста на БВП.

Борсата

Кръгът на поскъпващите акции на БФБ продължава да се разширява, като още в първите часове на днешната сесия бяхме свидетели на двуцифрени ръстове при някои позиции.

Според брокерa на ценни книжа в Капман АД Ангел Хаджийски ръст от 30-50% на родните борсови индекси за 2014 г. е напълно реален.

По света

Икономиката на еврозоната се е свила малко по-слабо на годишна база, отколкото се предполагаше, през третото тримесечие на 2013 г. Според окончателната оценка на Евростат брутният вътрешен продукт (БВП) за периода юли-септември се е понижил с 0,3%, а не с 0,4%, каквито бяха предварителните оценки на Евростат.

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s потвърди първокласния кредитен рейтинг на Германия със стабилна перспектива заради „силно диверсифицираната и конкурентоспособна икономика“ и „благоразумните фискални политики“ на правителството.

Между другото

Едуард Сноудън е откраднал 1,7 млн. файла от американските служби.

Новият Galaxy S5 ще разпознава ириса на окото, а пазарът на персонални компютри отчете най-слабата си година.

Дебатът

Дебатът в последния работен ден от седмицата е провокиран от силните първи дни на родния капиталов пазар за новата година. Как смятате вие – на какво се дължи това? Ще се запази ли тенденцията през цялата година? С колко считате, че ще нарасне SOFIX през 2014 г.?

Вашите мнения и коментари за случващото се на родния капиталов пазар и за това какво ще движи пазара през настоящата година очакваме на нашия редакционен мейл адрес info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 22.08.22 г.
fallback