fallback

Акцентите в бизнеса на 3 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:47 | 03.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България

Още  в първия месец на годината правителството ще емитира дълг за 900 млн. евро. Два от търговете са за краткосрочни облигации – съответно за срок от шест и девет месеца. По този начин и кабинетът „Орешарски“ ще набере средства за обещаното предсрочно изплащане на средствата за земеделските производители. През 2013 година с пласиране на емисия шестмесечни облигации финансовият министър Симеон Дянков набра необходимите средства за земеделските субсидии – ход, сериозно критикуван от правителството на Орешарски в началото на мандата му.

„Бургаски корабостроителници“ бяха обявени за продан на сайта на руска аукционна къща. В обявата обаче липсват подробности за датата, на която ще се проведе търга, както и данни за връзка със собственика на компанията. Имотът е разделен на три лота, като общата цена е 207 млн. евро.

Продължават и опасенията във връзка с вълната имигранти от България и Румъния, която очакват политици във Великобритания, Германия и Холандия. На този етап няма никакво потвърждение на страховете, но и предлаганите мерки за ограничаване на последиците не спират. Германският политик Елмар Брок, който е и председател на комисията по външни отношения на Европейския парламент, предложи на българите и румънците да се взимат пръстови отпечатъци. Така ще бъдат ограничени злоупотребите, които източват социалната система на Германия.

90% от българите смятат, че средното образование трябва да даде професия на завършващите. Данните са от проучване на „Медиана“ и според социологът Кольо Колев показват сериозен проблем в областта на образованието – дипломата от средното образование е единствено документ, който служи за продължаване на образованието в университет. По тази причина и младите хора не са мотивирани да учат и напускат училище.

По света

Фискалните ограничения не са достатъчни, показа пък доклад на Международния валутен фонд. Политиците продължават да подценяват дълбочината и продължителността на забавянето на икономическия растеж, предупреждават икономистите от Харвард Кармен Рейнхарт и Кенет Рогоф. Какаото е най-добре представилият се актив на стоковите пазари през миналата година. Прогнозите са, че ще успее да запази позициите си и през 2014 година, като фактор ще се окаже засилващото се търсене в Азия.

Фондовите пазари

За първи път от 2008 година Wall Street започва годината със спад. Пазарите не обърнаха внимание на позитивните икономически новини, а се съсредоточиха върху корпоративните. В крайна сметка негативните настроения се оказаха заразни и азиатските пазари приключиха сесията на червена територия. Основните индекси в Азия записват спад при вяла търговия. Японските пазари пък продължават ваканцията си и ще отворят чак на 6 януари.

Анализатори насочват вниманието и към вдигането на забраната за първично предлагане на китайските пазари и листнатите нови шест китайски компании.

Между другото

Светът се променя с бързи темпове. Променя се и начинът, по който пътуваме със самолет – въпрос на време е да имаме достъп до интернет на борда или възможност да проведем разговор с мобилния телефон, на фона обаче на по-високите летищни такси в САЩ и по-тесните седалки.

Председателят на Съвета на директорите на Централна енергоремонтна база ЕАД (ЦЕРБ) инж. Димитър Белелиев пък разби мита за България – енергиен център на Балканите.

Дебатите днес

Провокирани от интервюто на Димитър Белелиев, ви питаме имат ли основания политиците ни да смятат, че България може да бъде енергиен център в региона при сегашното състояние на енергийните ни мощности и наличните природни ресурси и дадености. Накъде според вас трябва да поеме развитието на българската енергетика?

Очакваме мненията ви на редакционния ни мейл info@investor.bg или като коментари под статията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
fallback