fallback

Най-лошите икономики през 2013 г.

Войни, природни катаклизми и социални бунтове предизвикват остри икономически проблеми в много държави по света

09:34 | 04.01.14 г.

Международният валутен фонд (МВФ) и CNN представят класацията на най-лошите икономики за 2013 година.

Първа в списъка е Централноафриканската република. Основен фактор, който тежи на икономиката, е гражданската война. Страната, която придоби независимост от Франция преди повече 50 години, премина през серия от преврати, като през март беше свален президентът Франсоа Бозизе.

Нестабилността и корупцията са основна пречка пред страната да се възползва повече от природните си ресурси – богати залежи на злато, уран и диаманти.

Очакванията на МВФ са икономиката на Централноафриканската република да се свие с 14,5% през 2013 г. Все пак фондът очаква стабилизация през 2014 г.

В страната живеят около 5 млн. души. Населението е сред най-бедните в света, въпреки природните богатства. Заради политическите сътресения насилието ескалира, а бунтовниците възпрепятстват достъпа на хората до здравните заведения и помощта на международните хуманитарни агенции.

Бунтовнически групи от години управляват части от страната. ООН предупреждава също така, че насилието между християнското мнозинство и мюсюлманското малцинство може да доведе до геноцид.

Вижте останалите страни в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 18.08.22 г.
fallback