fallback

Как компаниите успяват да си върнат инвестиционния кредитен рейтинг?

Съвземането след присъдена неинвестиционна оценка може да се окаже трудна задача

08:56 | 26.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Връщането обратно по пътя, след като вече е присъден неинвестиционен кредитен рейтинг на облигациите ви, може да отнеме твърде много време.

Съвземането след ниската оценка може да се окаже трудна задача, пише CNBC. По данни на агенция Moody's за последните три тримесечия повече от половината присъдени рейтинги са били за понижения до неинвестиционен клас.

Ето защо сега има нова генерация от следкризисни „паднали ангели“ - големи компании, които преди са считани за сигурни, и които впоследствие са се разделили с рейтинга си. Предвождат ги Telecom Italia и ArcelorMittal.

Понижаване на рейтинга до неинвестиционен е червена лапма, че дадена компания може да е изправена пред риска да обяви неплатежоспособност, което ще направи много трудно за нея начинанието да заема още средства. Счетоводният баланс на компанията ще изглежда като рискова инвестиция за пенсионните фондове и управляващите дружества, които нямат право да купуват високорискови активи.

„Периодът до получаването отново на инвестиционна оценка обикновено е продължителен – средно три години – и обикновено е по-дълъг за цикличните компании“, казва кредитния анализатор в Lloyds Стюърт Джеймс.

Според него тези компании обикновено преминават през няколко етапа преди да оздравеят – движейки бизнеса си само за парични средства, с които да изплатят дълговете си, разпродават второстепенни активи, орязват капиталовите си разходи и дивидентите и след това диверсифицират източниците си на капитал така, че да не опират до услугите на кредитния пазар.

По същото време високата доходност по облигациите с неинвестиционна оценка може да стане привлекателна за инвеститорите. В този случай, когато ниските лихвени проценти и ниската доходност на по-безрисковите активи като американските облигации например правят по-безопасните инвестиции не чак толкова доходоносни.

Апетитът за такъв тип облигации изглежда, че се е повишил през тази година. Ключовият измерител на облигациите с неинвестиционна оценка - SPDR Barclays High Yield Bond (JNK) – достигна ценово ниво, невиждано от деня на фалита на Lehman Brothers. Това може да се дължи на безпрецедентните инжекции на евтини пари на пазара от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, предоставяйки на много инвеститори допълнителни средства, с които да си купуват облигации с такава оценка.

Въпреки това откакто централната банка на САЩ заговори, че може да намали паричните стимули е ясно, че обемът на парите ще започне да намалява, а рисковите активи ще губят своята привлекателност. През май тази година U.S. Corporate High Yield Index на Barclays измерващ състоянието на американския пазар на облигации с неинвестиционна оценка, отчете 5-процентен спад в доходността – за пръв път в историята на индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 10.09.22 г.
fallback