fallback

Акцентите в бизнеса на 17 декември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:47 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България

Тристранният съвет одобри националния план за заетост за 2014 г. През следващата година правителството ще отдели 73 млн. лева за реализиране на програми и мерки за осигуряване на заетост.

За шестте месеца правителството е успяло да запази финансово-икономическата стабилност, въпреки външните (по-бавно възстановяване на еврозоната, както и кризата в Сирия) и вътрешните шокове (политическата криза и предсрочните избори). Макроикономическата рамка изглежда благоприятна към края на 2013 година, отчете вицепремиерът Даниела Бобева.

Кабинетът предостави на социалното министерство допълнителни 12 млн. лева, които да бъдат предназначени за изплащане на дължими помощи и обезщетения.

Държавните дружества изпълняват изискванията в наредбата и диверсифицират банките, в които държат средствата си. Крайният срок, в който трябваше да отговорят на изискванията, изтече на 8 декември и данните още се анализират. Мерките засягат 234 компании с държавно участие. 

НОИ въвежда нови четири електронни услуги за гражданите.

По света

Днес Ангела Меркел бе избрана за канцлер на Германия за трети път.

Португалия се доближи до излизане от програмата за спасяването си, след като тройката кредитори одобри състоянието на икономиката ѝ шест месеца преди края на програмата.

Същевременно инфлацията в еврозоната се ускори до 0,9% през ноември. В САЩ тя се покачи до 1,2 на сто.

В навечерието на срещата на централните банкери на Федералния резерв на САЩ и съдбоносното им решение дали и с колко да намалят обема на паричните стимули за икономиката, изникват редица въпроси. Защо банките се страхуват да кредитират? и измества ли страхът от свиване на стимулите в САЩ реалния пазарен фокус?

Фондовите пазари

Снощи Wall Street записа повишения, а Dow Jones прекъсна четиридневния негативен тренд. С ръстове приключи сесията и в Азия.

Анализатори предричат рекорди за лондонския борсов индекс FTSE 100. Според Citigroup той ще се извиси до 8 000 пункта през 2014 г.

Между другото

Ако ви остане време, прочетете какво сподели изпълнителният директор на Банка ДСК Виолина Маринова за банковия сектор пред Investor.bg.

Facebook се пречупи и ще започне да излъчва видео реклама.

"Барселона" и "Реал" (Мадрид) – двата най-големи по приходи футболни клубове са сред общо седемте испански клуба, които Европейската комисия разследва за получаване на незаконна държавна помощ.

Дебатът

Днешният дебат е провокиран от отчета на вицепремиера Даниела Бобева. Тя отбеляза, че за шестте месеца на своето управление правителството е успяло да запази финансово-икономическата стабилност.

От тази гледна точка днес ви питаме - какво друго спечели страната ни за този период? Какви препоръки бихте отправили вие към управляващите? Мненията ви очакваме на нашия мейл адрес info@investor.bg или като коментари под статията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
fallback