fallback

Акцентите в бизнеса на 26 ноември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:24 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България

Днес държавните предприятия са „главните действащи лица“. Вицепремиерът Даниела Бобева разкри, че се подготвя закон за тях. Според нея институционалната рамка ще очертае целите, които да превърнат предприятията в източник на икономически растеж.

Общо 37 дружества ще бъдат предложени за приватизация през 2014 г. Изпълнителеният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов посочи, че в програмата за приватизация са включени Българска фондова борса (БФБ), Централен депозитар, миноритарният пакет от БМФ (30%) и Пловдивският панаир.

Дивидентът, който държавните дружества ще внасят в бюджета, плавно ще намалява до 2016 г. Сегашните 80%, които дружествата отчисляват от печалбата си, дотогава ще станат 50 на сто, като всяка година намалението ще е с по 10%. Това уточни зам.-министърът на финансите Людмила Елкова.

Днес народните представители приеха на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. Текстовете предвиждат дефицит на фонд „Пенсии” в размер на над 1,7 млрд. лева. За фонд „Безработица” дефицитът е повече от 163 млн. лева.

Борсата

Днес до обяд водещият индекс на БФБ – SOFIX, прибави 0,04%, но в крайна сметка приключи с понижение от 0,13% сесията във вторник и слезе до 463,53 пункта.

Vivacom публикува финансовите си резултати за третото тримесечие. Телекомът отчете спад на приходите от 7%.

По света

Почти два месеца след провеждането на изборите в Германия преговорите за коалиция между християндемократите на Ангела Мекрел и социалдемократите са в решаващата финална фаза. Едни от най-спорните въпроси, по които би трябвало да бъде постигнат консенсус днес, са двойното гражданство, въвеждането на минимална работна заплата и въвеждането на пътни такси за ползване на магистрали за чужденци, както и равенството на хомосексуалистите.

Индия изпревари Китай като най-атрактивната инвестиционна дестинация.

Докато гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни разкритикува качеството на британските икономически данни, президентът на Германската централна банка Йенс Вайдман е категоричен, че трябва да бъдат издигнати прегради между правителствата и централните банки.

Meжду другото

Строителният бизнес се готви за тежка битка с държавата – възстановяването на ДДС за изграждането на прилежаща инфраструктура върху държавни и общински имоти.

Ако ви остане време, вижте защо предстоящият декември, разглеждан от много инвеститори като печеливш месец от историческа гледна точка, може да изненада неприятно пазарните участници.

Вижте и защо малкият бизнес ще определя бъдещето на Facebook.

Дебатът

Наскоро правителството изрази готовност да предложи за продажба миноритарните си дялове в държавните предприятия. Днес бяха разкрити и още подробности за бъдещето на предприятията с държавно участие. Как мислите - ще превърнат ли планираните промени и създаването на нов закон дружествата в източник на икономически растеж?

Вашите мнения и коментари очакваме на нашия мейл адрес info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 26.08.22 г.
fallback