fallback

Акцентите в бизнеса за 13 ноември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

16:49 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България

До 14 часа днес народните представители дебатираха по Бюджет 2014. Образованието и ученето през целия живот, новата схема за подпомагане на инвестиционни проекти, борбата с бедността и социалната политика на правителството изтъкна финансовият министър Петър Чобанов като основни приоритети във финансовия план за следващата година. Разискванията ще продължат и утре.

Протести имаше и днес – както извън сградата на парламента, така и вътре. Опозицията не пропусна да поиска оставката на управляващите. Те, разбира се, отвърнаха на удара, като отправиха обвинения, че е организиран метеж срещу Народното събрание...

Инвестициите, трудовият пазар и кредитната активност са сериозните предизвикателства пред българската икономика според годишния обзор на растежа на Европейската комисия.

И между всичко това правителството гласува извънредна промяна на почивните дни около Коледа. Почивен ще бъде и 23-и декември, който ще се отработва на 21 декември (събота).

През ноември, за трети пореден месец, Националният статистически институт отчете дефлация на годишна база. За месеца обаче има ръст на инфлацията от 0,5% заради поскъпналите облекла, обувки, храни, безалкохолни и алкохолни напитки и тютюневи изделия.

Борсата

Продължава дискусията сред читателите на Investor.bg на тема „Какво трябва да се случи, за да се раздвижи капиталовият пазар в България?“. Може би търсейки отговор на този въпрос невнимателен инвеститор за малко да изгуби 277 млн. евро в желанието си да закупи от правата за конвертируемите облигации на Централна кооперативна банка, като въведе пазарна поръчка.

По света

Приключи Третият пленум на Китайската комунистическа партия. Обещанията бяха, че лидерите ще разкрият невиждани икономически реформи за предстоящото десетилетие. Вместо това обаче оскъдната информация от Пленума разочарова инвеститорите в Азия.

Рецесия в Италия най-вероятно ще има за девето поредно тримесечие.

Американският финансов министър Джак Лю пък е уверен, че САЩ издърпва възстановяването на глобалната икономика.

Между другото

Вие доволни ли сте от работата си? Вижте защо американците са недоволни своята.

Apple пък стартира продажбата на новите iPad Mini с ретина дисплей.

Ако ви остане време, прочетете за най-важното правило на пазарите според ръководителя на отдел "Международни пазари" в ИП "Карол" Димо Димов.

Дебатът

Финансовият министър Петър Чобанов ясно посочи приоритетите на Бюджет 2014. Опозицията не пропусна да критикува финансовия план за следващата година. Според тях той нямал дългосрочна визия и бил предизборен. Днес ви питаме - кои сектори според вас трябва да бъдат с приоритет през следващата година?

Заложеният икономически растеж ли е по-важен или събираемостта на приходите? Увеличените социални плащания ли ще издърпат икономиката или по-скоро се нуждаем от нови работни места? Мненията и коментарите ви очакваме на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
fallback