fallback

Акцентите в бизнеса на 11 ноември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:28 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България

Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира, че родният икономически растеж ще бъде 2% през 2014 г. Оценката на банката е по-оптимистична от тази на Европейската комисия и от тази на правителството, които залагат съответно растеж от 1,5% и 1,8%. НСИ оповести, че износът ни през септември е нараснал с 6,7% на годишна база. Данните потвърждават тенденцията износът да стимулира растежа за сметка на свитото вътрешно потребление.

„След 24 години преход липсва цел, около която да се обединим“, заяви президентът Росен Плевнелиев в своето изказване по повод 24-те години преход от социализъм към пазарна икономика. На дебата бяха поканени предшествениците на Росен Плевнелиев, както и председателите на Народните събрания през тези години.

Павел Тонев е новият директор на Агенция „Митници“. Досегашният ръководител Кирил Желев е назначен за заместник-министър на финансите със заповед на министър-председателя.

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова увери, че приходите, заложени в бюджета за тази година, ще бъдат изпълнени. Тя каза, че от 2015 г. ще започне поетапно поскъпване на цигарите заради повишаване на акцизите.

Борсата

Кварцверке излезе с ново търгово предложение за 1,75% от капитала на Каолин АД, след като на предишното бе наложена окончателна забрана от Комисията за финансов надзор. Цената отново е 4,156 лв. за акция.

БТК пък проучва пазара във връзка с плановете си за емитирането на облигации. Дружеството, което вече не е публично, ще опита да пласира ценни книжа с обща стойност 400 млн. евро и падеж 5 години.

По света

И в България, и в Гърция гражданите протестират. По един или друг начин опозицията в двете страни е активна и търси начин да вземе властта. Снощи правителството на Гърция обаче оцеля при вота на недоверие.

Шпионският скандал разруши доверието на германците към САЩ. Ново проучване на общественото мнение показва, че все по-малко хора в Германия възприемат Америка като надежден партньор.

Между другото

Apple май разработва заоблен iPhone!? Ако следите с интерес пазара на смартфони и обичате да снимате, то вижте дали смартфоните задушиха бизнеса с висококачествени фотоапарати.

Ако ви остане време, вижте къде е изложена най-скъпата кола в света. Или пък ще ви е интересно да научите, че празникът на ергена е най-значителният генератор на продажби в 240-милионния китайски онлайн пазар.

Дебатът

Вчера бе 10 ноември. За някои неделя, за други – началото на продължаващия вече 24 години преход. За трети – ден на протести и ден, в който студентите за пореден път поискаха промяна... Днешният ни въпрос е свързан с периода от 1989 г. до днес. Стигат ли 24 години? Как мислите – не трябваше ли вече промяната да е дошла? От какво се нуждае България и какво предстои от тук нататък? Мненията ви очакваме на info@investor.bg! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 28.08.22 г.
fallback