fallback

Финансовата криза нямалява щастието

Това е напомняне, че основната цел на икономическите политики е да подобряват живота на хората, изтъкват от ОИСР

21:06 | 05.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Държавите, засегнати най-силно от глобалната финансова криза, търпят спад в нивата им на щастие, сочи проучване, цитирано от ВВС. Доверието в правителствата също е намаляло с времето. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) нивата на „удовлетвореност от живота“ са спаднали рязко между 2007 и 2012 г. в страни като Гърция и Испания. Средната удовлетвореност от живота е спаднала с 20% в Гърция, с 12% в Испания и с 10% в Италия.

Нивото на щастие във Великобритания обаче се е повишило с 1% за периода, което я поставя сред най-щастливите 20% от държавите, редом с Австралия, Канада, Дания, Норвегия, Швеция. Швейцария и Нова Зеландия. Великобритания също така се радва на повишено доверие в правителството за периода 2007-2011 г. - ръст от 36% на 47%.

„Глобалната икономическа криза оказа дълбоко влияние върху благосъстоянието на хората, простирайки се далеч отвъд загубата на работа и доходи, и засягайки удовлетворението от живота и доверието в управляващите“, посочват от ОИСР. Страните, засегнати в по-малка степен от кризата, са претърпели по-малък спад в нивата на щастие, като в Германия даже се наблюдава ръст от 4% за въпросния петгодишен период.

Доверието в правителствата обаче е ерозирало в ОИСР като цяло, като само 40% от запитаните са отговорили, че вярват на управляващите ги – най-ниското ниво от 2006 г. „Докладът е сигнал към всички да се събудим. Той е напомняне, че основната цел на икономическите политики е да подобряват живота на хората. Трябва да преосмислим как да поставим нуждите на хората във фокуса на политиките“, коментира генералният секретар на организацията Анхел Гурия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 19.08.22 г.
fallback