fallback

Бразилия и Германия искат ООН да разследва шпионския скандал

Дипломати от двете страни разпространяват проекторезолюция, призоваваща Върховния комисар на ООН по правата на човека да разследва защитата на личния живот

13:01 | 02.11.13 г. 1

Бразилия и Германия настояват Организацията на обединените нации (ООН) да разследва американската Агенция за национална сигурност за нарушение на правото на неприкосновен личен живот и незаконно наблюдение в САЩ и в чужбина, предаде Bloomberg.

Дипломати от двете страни разпространяват проекторезолюция, призоваваща Върховния комисар на ООН по правата на човека да разследва защитата на правото на неприкосновеност на личния живот “в контекста на масовото наблюдение на съобщения, тяхното прихващане и събиране на лични данни”, посочва се в документа, с който информационната агенция разполага.

Дипломатите са започнали да работят по текста на резолюцията през миналата седмица, след като избухна скандалът за подслушването на телефона на германския канцлер Ангела Меркел от службите по сигурността на САЩ чрез техен център в американското посолство в Берлин.

Разкритията се базират на документи, предоставени от Едуард Сноудън – бившият служител на Агенцията за национална сигурност, който получи убежище в Русия, след като разкри мащабната дейност по наблюдение на агенцията. Сноудън вчера предложи да свидетелства пред германския парламент, докато екип от германското разузнаване разговаряше с колеги от американското разузнаване в Белия дом с цел възстановяване на доверието.

Проектът на резолюцията ще бъде представена следващата седмица пред комисията на Общото събрание на ООН по социални и хуманитарни въпроси, посочва дипломат, пожелал анонимност.

Германска и бразилска делегации са провели срещи и с представители на други европейски и латиноамерикански страни. Интерес да се присъединят към резолюцията са потвърдили Франция, Куба, Мексико и Венецуела, разкрива друг източник на информационната агенция, пожелал анонимност.

В текста на документа се настоява през следващите две години комитетът по правата на човека към ООН да представя доклад, с който да “определя и изяснява принципите, нормите и най-добри практики за справяне с проблемите на сигурността без да се нарушава международното законодателство за човешките права”.

“Опасенията за обществената сигурност могат да оправдаят събирането и опазването на определена чувствителна информация, но държавните дейности по наблюдението трябва да се извършват в пълно съответствие с международното законодателство за човешките права”, посочва се още в документа.

Говорител на американските власти посочва пред агенцията, че Вашингтон също е получил текста на резолюцията и ще го “оценява по същество”.

Същевременно директорът на американското разузнаване Джеймс Клапър обвини американските съюзници, че също са шпионирали Вашингтон. Все пак държавният секретар на САЩ Джон Кери коментира, че подслушванията са “стигнали твърде далеч” и призна, че той и президентът Барак Обама са оставили някои дейности на “автопилот”.

Вижте подробности във видеото на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 10.09.22 г.
fallback