fallback

Пресилена ли е пазарната еуфория в Австралия?

Положителните следизборни настроения изпратиха пазарите в Долната земя нагоре с над 2%

13:19 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател

Новият премиер Тони Абът възвърна доверието на бизнеса в икономиката на страната. Снимка: Ройтерс

Пазарната еуфория изпрати в последните дни австралийските акции към многогодишни върхове. Въпреки това някои анализатори предупреждават, че възможността за реализиране на претеглените по-рано тази година негативни фактори все още стои на дневен ред.

Следизборните настроения изпратиха пазарите в Австралия нагоре с над 2 на сто. Австралийският долар от своя страна поскъпна спрямо щатския си съименник с около 1%, припомня CNBC.

Новината, че Лари Съмърс е оттеглил кандидатурата си за заместник на настоящия председател на Федералния резерв Бен Бернанке добави допълнително масло в огъня, като изпрати капиталовите пазари в Австралия до най-високото им ниво от май 2008 г. в понеделник.

Някои анализатори обаче предупреждават, че настоящият положителен тренд може да бъде преждевременно стопиран.

"Да, валутата и фондовите пазари в Австралия изживяват добри времена. Ако погледнем обаче по-глобално ситуацията моментът за Австралия е критичен", казва Вашу Менон, вицепрезидент на сингапурската банка OCBC.

Настроенията около австралийската икономика са значително "мечешки" през тази година на фона на спекулациите, че забавеното търсене на суровини от Китай ще повлияе негативно на добивния сектор на страната. Експерти припомнят, че през последните месеци икономическата несигурност бе подкрепена и от политическа нестабилност.

По-оптимистичните икономически данни от Китай през последните седмици обаче, съчетани с еуфорията около избирането на новата либерално-национална коалиция, подхраниха надеждите, че икономиката може да се върне в ритъм.

Въпреки това Менон все още не е убеден в стабилизирането на китайската икономика. По думите му Австралия тепърва ще търпи все повече негативи.

"Въпреки неотдавнашните положителни данни от Китай, трябва да погледнем в перспектива икономическата картина в страната. Икономиката отбеляза значително забавяне в последните 2-3 години", посочва анализаторът.

"Новото австралийско правителство изглежда има намерение да осигури по-голямо социално равенство, да премахне корупцията и да засили банковата система. Мисля, че това означава, че забавянето на растежа в Китай през следващите тримесечия може да не е най-добрата новина за Австралия", добави още той.

Други анализатори също изтъкват загрижеността си относно перспективите пред китайското национално стопанство.

Роб Аспин, ръководител на отдела за стратегически капиталови инвестиции в Standard Chartered, препоръчва на инвеститорите да ограничат позициите си в австралийския долар.

"Очаква се Китай да бъде малко по-слаб на външните пазари. Очевидно е, че това ще повлияе на австралийската валута", посочва той.

Въпреки това Алистър Чан, икономист в Moody's Analytics, смята, китайската икономика се възстановява. Според него растежът на брутния вътрешен продукт на втората по големина икономика в света ще надвиши заложената от правителството цел от 7,5% през тази година.

"Що се отнася до Китай, мисля, че бизнес цикълът направи завой нагоре. Стоковият цикъл, който се определя от обемите на вноса и цени, също изглежда стимулиран. Дали обаче това води до по-високи печалби за австралийски фирми и по този начин тласка нагоре борсите е трудно да се каже", посочи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:24 | 27.08.22 г.
fallback