Една трета от произведената храна в света се губи, което струва на световната икономика около 570 млрд. евро, сочат данните на агенцията по храните на ООН.
Докладът на организацията показва, че близо 1,3 млрд. тона храна се губят всяка година, като по този показател челното място се заема от Азия.
"Загубите на храна се равняват на брутния вътрешен продукт на Швейцария", заявява генералният директор на агенцията по храните Жозе Грациано да Силва. По думите му подобна практика е напълно неприемлива като се има предвид, че на ден гладуват 870 млн. души.
Според ръководителя на програмата за околна среда на Обединените нации Ахим Щайнер това е потресаващ феномен. Той призовава гражданите да предприемат индивидуални действия за справяне с проблема, тъй като огромното количество храна, което се губи, представлява сериозен потенциал за намаляване на броя на гладуващите.
Докладът на агенцията по храните на ООН сочи също, че Азия е регионът, в който се изхвърля най-много храна. 100 кг зеленчуци на глава от населението се губят средно всяка година в индустриализираните региони на континента – Китай, Япония и Южна Корея.
Други ключови области, посочени в доклада във връзка с отпадъците и въздействието върху околната среда, са местната индустрия в Северна и Латинска Америка, както и загубите на плодове в Азия, Европа и Латинска Америка. Произведената, но неупотребена храна, пък заема 30% от обработваемата земя в света.
Съществуват редица съвети с цел намаляване на разхищението на храна. Някои от тях са избягване на свръхпокупките, както и даряване на храна на уязвимите хора от обществото. Агенцията по храните също така подчертава важността от рециклиране на негодните хранителни продукти, което е по-добър вариант, отколкото изхвърлянето им на сметища.