fallback

Обрат за Сирия – САЩ няма да нападат, а ще въоръжават бунтовниците?

Международната подкрепа за бомбардировки над страната се оказва доста по-слаба от очакваното

15:34 | 30.08.13 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В началото на седмицата военната намеса на международната общност срещу режима в Сирия изглеждаше несъмнена. През последните часове обаче настъпи обрат, след като се оказва, че подкрепата за бомбардировки над страната не е толкова силна, колкото се очакваше. Германия днес отхвърли всяка възможност да участва в международна военна коалиция. Преди това пък британският парламент се обяви срещу намесата на Великобритания във военен удар срещу Дамаск.

Позицията на САЩ по случващото се в Сирия остава непроменена, но американските власти обмислят нова тактика за намеса в страната. Тя предвижда планът за бомбардировки да бъде заменен от операция по въоръжаване на опозиционните сили, искащи свалянето на Башар Асад. 

За липсата на безрезервна подкрепа към намеренията на САЩ говори новината, че британският министър-председател Дейвид Камерън е бил разкритикуван от лидера на лейбъристите Ед Милибанд, че е проявил безразсъдност и угодничество на Вашингтон. Според Милибанд опозицията е защитила желанието на британците за мирна дипломация.

Така Камерън преживя тежък удар върху авторитета си дори в рамките на собствената си партия, демонстрирайки, че губи контрол върху външната политика и политиката на отбрана на Обединеното кралство.

Коментара на Фираз Али Аби от IHS Country Risk вижте във видеото на Bloomberg:

Според ИТАР-ТАСС подкрепата за военна намеса в Сирия далеч не е толкова голяма. Нейни източници твърдят, че над 10 държави от НАТО са отхвърлили възможността за каквото и да било участие във военна намеса в близкоизточната държава.

От Белия дом реагираха на новината като заявиха, че дипломатическите консултации с Лондон продължат, като все още няма конкретно решение за действията на САЩ спрямо Сирия. Сега въпросът е дали Вашингтон би действал самостоятелно, без мандат от ООН и без някои от най-сериозните си съюзници в НАТО.

Как се изменя позицията на САЩ и какви са възможностите за действие – вижте в коментара на Райан Чилкот за Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 11.09.22 г.
fallback