fallback

Вероятността от военна намеса в Сирия нараства

Целта на международната общност не е да смени Асад, а да му покаже, че не може да използва химически оръжия, коментира Елиът Готкин от Bloomberg

14:47 | 28.08.13 г. 22

Военната намеса на международната общност в Сирия изглежда все по-вероятна. От началото на седмицата именно опасенията за подобен сценарий плашат инвеститорите и предизвикват бягство от риска.

Основният въпрос, който за момента разделя и Съвета за сигурност на ООН, и водещите военни сили като цяло, е използвано ли е химическо оръжие срещу бунтовниците от страна на режима на Башар Асад.

САЩ вече открито заявиха, че за такива действия има категорични доказателства, докато Русия е на обратното становище. Това увеличава напрежението и изостря тона, с който се водят разговорите по конфликта.

Как изглежда случващото се в Сирия от една от страните в непосредствена близост в конфликтната зона? Вижте кореспонденцията от израелската столица Тел Авив на Елиът Готкин Bloomberg.

За момента всичко показва, че във Вашингтон стават все по-решителни в действията си към Сирия. Според САЩ доказателствата, че режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал химическо оръжие не будят никакво съмнение. А с това е прекрачена линията на търпението на международната общност.

Това означава, че със сигурност ще се стигне до ответни действия, се казва в анализ на Bloomberg. Какви биха били евентуалните цели – вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 06.09.22 г.
fallback