fallback

Унгария ще изплати дълга си към МВФ през лятото, твърди нейният премиер

Страната дължи на МВФ еквивалента на малко над 2,1 млрд. евро, които трябваше да бъдат платени през тази и началото на следващата година

14:34 | 27.07.13 г. 7

Унгария ще изплати напълно дълга си към Международния валутен фонд още през това лято и месеци преди планирания досега график, е заявил премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от унгарската телевизия HirTV, съобщи Ройтерс.

„Вчера казах на министъра на икономиката, че ще платим предварително цялата сума на МВФ през това лято“, е казал Орбан в реч на конференция в румънския град Байле Туснад.

Унгария взе заем на стойност 20 млрд. евро от МВФ в разгара на финансовата криза от 2008-2009 г. Малко след встъпването си в длъжност през 2010 г. Орбан внезапно приключи програмата за сътрудничество с МВФ заради желанието на правителството само да контролира финансовите въпроси в страната.

В тази връзка кабинетът прие и непопулярна кампания с най-високия в Европа банков данък и специални налози за бизнеса.

По данни на унгарската агенция за управление на дълга страната трябва да изплати еквивалента на 913 млн. евро на МВФ през третото, както и през четвъртото тримесечие и още 299 млн. евро през първите три месеца на 2014 г., когато ще се проведат избори в страната. Основният коз на Орбан преди вота са мерките за икономии.

В средата на юли управителят на унгарската централна банка Дьорд Матолчи бе изпратил писмо до генералния директор на МВФ Кристин Лагард, в което съобщаваше, че страната обмисля да изплати предварително заема си към световната финансова институция.

Страната демонстрира, че може да се справи и сама на финансовите пазари, като през февруари емитира първите си облигации от 2011 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
fallback