fallback

Monsanto оттегля исканията за отглеждане на нови ГМО култури в ЕС

Компанията ще се фокусира върху нарастващия бизнес с конвенционални семена в Европа

13:03 | 18.07.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Monsanto ще оттегли всички заявки за одобрение отглеждането на нови видове генетично модифицирани култури в Европейския съюз (ЕС) поради липса на търговски перспективи.

Компанията е подала 5 искания за одобрение отглеждането на генетично модифицирана царевица, едно – за соя, и едно – за захарно цвекло.

“Ще изтеглим исканията през следващите месеци”, коментира пред Ройтерс Хосе Мануел Мадеро, президент и управляващ директор за Европа на компанията.

Същевременно говорител на Европейската комисия (ЕК), която управлява системата за одобрение на генномодифицираните култури в ЕС, потвърди, че Monsanto вече е информирала европейските власти за намерението си.

По думите на Мадеро решението ще позволи на компанията да се фокусира върху нарастващия бизнес с конвенционални семена на Стария континент, както и върху осигуряването на европейското одобрение за внос на генетично модифицирани семена за фуражи.

Решението обаче не се отнася до устойчивата на насекоми царевица MON810 – единственият сорт генетично модифицирана царевица, която се отглежда в Европа, предимно в Испания, с търговски цели - за производство на фуражи.

По принцип MON810 получи одобрение да бъде отглеждана в целия Евросъюз. Няколко държави обаче, сред които Франция, Германия, а отскоро и Италия, наложиха национални забрани заради силната обществена съпротива срещу ГМО културите.

Агенцията припомня, че миналата година BASF спря операциите си, свързани с генетично модифицирани култури в Европа и ги премести в САЩ.

Въпреки съпротивата на обществото, Европа внася около 30 млн. тона генномодифицирани култури, които се ползват в животновъдството.

Очаква се въпросът за генетично модифицираните култури да е една от ключовите точки в преговорите между ЕС и САЩ за основаването на евентуален търговски съюз, отбелязва FT.

Генетично модифицираните култури в момента формират под 2 на сто от оборота на Monsanto в Европа. Същевременно компанията изпълнява инвестиция за 300 млн. долара, за да разшири бизнеса си с конвенционални семена в ЕС, като в близко бъдеще планира да вложи още “няколко стотици милиони долари”, както коментира Хосе Мануел Мадеро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
fallback