fallback

МВФ ще намали прогнозата си за световния икономически растеж?

Кристин Лагард разкритикува бюджетните съкращения в САЩ

10:52 | 08.07.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Международният валутен фонд (МВФ) може да намали прогнозата си за растежа на световната икономика заради стагнацията в развиващите се икономики, съобщи управляващият директор на фонда Кристин Лагард, цитирана от CNBC.

“В момента прогнозата ни е за растеж от около 3,3%“, припомни Лагард. „Боя се обаче, че заради това, което виждаме в развиващите се икономики, ръстът вероятно ще бъде по-малък“, коментира тя на конференция в южния френски град Екс-ан-Прованс.

Лагард не назова конкретни числа, тъй като фондът ще публикува актуализираната прогноза тази седмица.

МВФ вече намали очакванията си за растежа на световната икономика. През април институцията ревизира прогнозата си до 3,3%, след като през януари съобщи, че очаква ръст от 3,5%.

Кристин Лагард определи бюджетните съкращения в САЩ като неуместна мярка, която ще натежи на растежа. Тя призова Вашингтон да представи „по-правдоподобни“ фискални планове. 

Управляващият директор на МВФ подчерта, че бюджетните съкращения засягат някои важни разходни пера, които са от съществено значение за подкрепа на растежа в средносрочен и дългосрочен план.

В момента МВФ очаква икономическият ръст в САЩ през тази година да достигне 1,9%. От фонда смятат, че ако съкращенията на публичните разходи не бяха толкова резки, ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е щял да бъде с 1,75 процентни пункта по-висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
fallback