fallback

Standard & Poor's и Fitch понижиха рейтинга на Кипър до избирателен фалит

Причината е в решението за замяна на кипърски ДЦК с матуритет първото тримесечие на 2016 г. с по-дългосрочни книжа

10:33 | 01.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Късно в петък международните рейтингови агенции Standard & Poor`s и Fitch понижиха рейтинга на Кипър, съобщи Интерфакс.

Standard & Poor's понижи дългосрочния и краткосрочния рейтинг на Кипър до SD („избирателен фалит“) от CCC/C, след като правителството на страната предприе замяна на част от държавните облигации, се посочва в съобщение на агенцията.

Поради същата причина Fitch влоши дългосрочния рейтинг в национална валута до RD („ограничен фалит“) от CCC.

Агенцията обаче запази дългосрочния рейтинг в чужда валута на ниво B- с негативна прогноза, тъй като действията на правителството не засягат задълженията на страната, емитирани в чужда валута, се посочва в съобщението на Fitch. Краткосрочният рейтинг в чужда валута и таванът по рейтинга бяха потвърдени на ниво B.

Правителството на страната възнамерява да замени 18 емисии на държавни облигации с номинален обем 1 млрд. евро, чието погасяване трябва да стане в края на периода на действие на програмата за подпомагане на страна от Европейския съюз и Международния валутен фонд, а именно – първото тримесечие на 2016 г.

Те ще бъдат заменени с 5 вида по-дългосрочни облигации с аналогична стойност на купона. Срокът им на погасяване ще бъде между 6 и 10 години, а стойността на купона – между 4,75% и 6%.

Обмяната на държавните облигации трябва да приключи на днес.

След приключването на процеса рейтинговите агенции планират да повишат рейтинга на Кипър, но най-вероятно само на една степен над неинвестиционния статут.

От Standard & Poor's прогнозират, че реалният брутен вътрешен продукт на Кипър през тази година ще се свие с 14%, след като през миналата намаля с 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 07.09.22 г.
fallback