fallback

Бразилските икономисти стават песимисти

Предвижда се икономически ръст под 3% за трета поредна година и повишаване на основната лихва до 8,25% до края на годината

18:55 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Бразилската икономика ще се разшири с под 3% през 2013 г., се посочва в проучване на централната банка на страната сред около 100 анализатори, цитирано от Bloomberg.

Икономиката ще се разшири с 2,98%, сочи средната оценка на анализаторите, докато през миналата седмица проучването отчете средна прогноза за ръст от 3%.

Това би бил първият случай за последните 10 години, когато икономиката на страната нараства с под 3% за трета поредна година.

Анализаторите очакват икономическият растеж да се ускори до 3,5% през 2014 г.

Бразилия се мъчи да възстанови растежа, който през миналата година бе едва 0,9%, докато ускоряващата се инфлация подкопава потребителското търсене. Правителството на президента Дилма Русеф се опитва да стимулира инвестициите в инфраструктурата и понижава данъците, за да ускори растежа, без да подхранва инфлацията, която през април бе близо до горния край на широкия целеви диапазон между 2,5% и 6,5%, забавяйки се до 6,49%.

Макар икономистите да повишиха предвиждането си за инфлацията през следващите 12 месеца до 5,64% спрямо предишната прогноза от 5,57%, те запазиха очакванията си за инфлация от 5,8% през 2013 и 2014 г., сочат данните от проучването. Очакванията на икономистите са до края на годината основната лихва да достигне 8,25% в опит да забави инфлацията.

През април бразилската централна банка повиши основната си лихва до 7,5%, след като я бе задържала на рекордно ниските 7,25% от октомври.

„Централната банка бди и ще направи всичко необходимо навреме, за да вкара инфлацията в понижаваща се траектория през втората половина на годината и да гарантира, че тази тенденция ще се запази и през следващата година“, заяви на 16-и май президентът на бразилската централна банка Алешандре Томбини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 10.09.22 г.
fallback