fallback

Standard & Poor's влоши прогнозата си за свиването на БВП на еврозоната до -0,5%

Монетарните политики в региона вече не са в състояние да компенсират рестриктивните ефекти от затегнатите бюджетни политики, смятат от рейтинговата агенция

14:59 | 26.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s влоши прогнозата си за свиването на брутния вътрешен продукт на еврозоната за 2013 г. до -0,5% при предвиждани досега -0,1%, позовавайки се на тежката финансова обстановка в региона, съобщи MarketWatch.

„Има причини да се смята, че монетарните политики в еврозоната вече не са в състояние да компенсират, най-малко отчасти, рестриктивните ефекти от затегнатите бюджетни политики“, пише в своя бележка главният икономист на агенцията за Европа, Близкия Изток и Африка Жан-Мишел Сис.

„Тъй като частният и публичният сектори в повечето страни продължават едновременния процес на деливъридж, основният подкрепящ фактор за ръста трябва да се търси в продажбите в чужбина“, добави той.

Представянето по отношение на износа обаче дава съществени разлики в рамките на региона, като Испания и Португалия се справят добре, докато Франция и Италия остават под средното ниво за еврозоната, посочват от Standard & Poor's. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 04.09.22 г.
fallback