fallback

Standard and Poor's предупреждава за социално взривоопасна ситуация в еврозоната

Високата безработица е по-неподатлива за понижаване при мерки за строги икономии и за тях е необходим обществен консенсус, смята Торстен Хинрихс

12:18 | 18.03.13 г. 19
Автор - снимка
Редактор

Международната рейтингова агенция Standard and Poor`s съзира висок риск Испания, Италия, Португалия и Франция да не успеят да прокарат необходимите реформи. Причината за това е безработицата, която е по-неподатлива за понижаване при мерки на строги икономии, е заявил ръководителят на германското подразделение на агенцията Торстен Хинрихс в интервю за местния вестник Neue Osnabrücker Zeitung, цитирано от Ройтерс.

„Високата безработица в Испания, Италия и Франция е обществено взривоопасна“, посочва Хинрихс. „Необходимо е да има обществен консенсус за мерките за икономии. Високата безработица не помага“ в това отношение, е добавил той.

По думите му хората в Испания и Португалия вече са доказали, че желаят да понесат мерките за икономии, но че „това не може да продължава до безкрай“.

В Италия е налице допълнителна опасност „новото правителство да не се окаже достатъчно силно за все още необходимите реформи в подкрепа на растежа“, изтъква мениджърът.

Той припомня, че Standard and Poor's запазва максималния кредитен рейтинг на Германия със стабилна перспектива и че не вижда каквато и да било причина за притеснения. „Това е един от малкото максимални кредитни рейтинги и стабилни държави, които са останали в Европа“, отбелязва Хинрихс.

Слабата доходност на банковия сектор заради прекалено големия брой на банките е единственият проблем в Германия, макар да се наблюдават положителни промени в сектора от гледна точка на акционерния капитал и рефинансирането, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
fallback