fallback

Русия се включи в дебата за валутната война

Страните не трябва да се конкурират чрез техните валутни политики, коментира финансовият министър на страната

22:05 | 14.02.13 г. 4

И Русия подкладе дебата за валутните войни, след като финансовият министър на страната разкритикува страните, които се опитват да стимулират икономиките си чрез девалвация на националните им валути, съобщи CNBC.

“Ние вярваме, че страните не трябва да се конкурират чрез техните валутни политики. Те трябва да се конкурират въз основа на тяхната икономическа дейност“, коментира руският министър на финансите Антон Силуанов.

Опасенията за валутна война се засилаха през тази година, подхранвани от агресивната парична политика на новото правителство на Япония. Силуанов също посочи, че Токио умишлено обезценява йената.

„И на предишната среща на Г-10 дискутирахме валутната война и стигнахме единодушно до мнението, че подобни действия и операции са недопустими“, допълни той.

Във вторниг Г-7 излезе със съвместно изявление, че страните не трябва да прилагат политики, насочени към девалвиране на валутата си. В последствие финансовият министър на Япония Таро Асо коментира, че страната му не е обезценила йената умишлено, което допринесе за допълнителното й поевтиняване на пазарите.

Днес зам.-министърът на финансите на Русия Алексей Моисеев коментира, че страната му „активно се отдалечава от всякакви валутни манипулации“.

„Миналата есен централната банка официално обяви, че Русия се движи към по-гъвкав обменен курс, така че ние имаме цел да се ангажираме дс интервенции на пазара“, коментира той.

Антон Силуанов потвърди обаче, че Русия си е поставила амбициозната цел да се превърне в международен финансов център и да конкурира Лондон, Ню Йорк и Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
fallback