fallback

Изпълнителният директор на Rio Tinto напуска след отписване на 14 млрд. долара

Само от миналогодишното придобиване на въгледобивни мини в Мозамбик компанията е загубила над 3 млрд. долара

12:09 | 17.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Том Албанезе. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на втората по пазарна капитализация добивна компания в света Rio Tinto подаде оставка, след като тя обяви отписване на активи на стойност 14 млрд. долара, съобщи BBC.

Том Албанезе се оттегля по силата на взаимно споразумение с борда на директорите, съобщиха от Rio Tinto. Той ще бъде заменен от Сам Уолш, главен изпълнителен директор в компанията за бизнеса с желязо.

Отписването е свързано с бизнеса на компанията с алуминий и въглища. Около 3 млрд. от цялата сума е отписана от операциите във въглищните мини на Мозамбик, където добивът започна едва през юни миналата година. Останалата част е свързана с активи в алуминиевия сектор.

Дъг Ричи, който провеждаше операцията по придобиването на активите в Мозамбик като директор на енергийното подразделение в компанията, също е подал оставка.

В нейно съобщение председателят на борда на директорите Жан Дю Плеси посочва, че мащабът на отписването е „неприемлив“. „Бордът на директорите на Rio Tinto признава, че отписване в такъв мащаб във връзка с относително скорошното придобиване в Мозамбик е неприемливо“, подчертава Дю Плеси.

„Разочаровани сме също, че се налага да предприемем допълнително значително отписване в алуминиевия ни бизнес, макар и в бранш, който продължава да изпитва значителни неблагоприятни промени в световен мащаб“, добавя той.

Отписванията, които отразяват понижаване на цени на активи, ще бъдат включени в годишните резултати на компанията, които трябва да бъдат обявени на 14 февруари.

Акциите на компанията, която е базирана във Великобритания, понижиха стойността си с 3% при отварянето на борсата в Лондон, а към 11,20 часа българско време губят 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
fallback