fallback

Пазарът на високорискови облигации изпраща позитивни сигнали

По-доброто представяне на книжата с неинвестиционен рейтинг често сочи поврат в рисковите нагласи към икономиката

11:42 | 15.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пазарът на облигации от неинвестиционен клас изпраща „бичи“ сигнал за глобалната икономика през 2013 г., след като от началото на годината инвеститорите в такива американски книжа са постигнали по-висока възвръщаемост от тези в облигации от САЩ с инвестиционен клас.

Високорисковите облигации са точен барометър за рисковите нагласи и поскъпването им (респ. спадането на доходността им) обикновено сигнализира обрат в инвестиционните настроения, пише Financial Times.

Доходността на щатските високорискови облигации понастоящем е под 6%, което може да се тълкува като знак, че инвеститорите вярвят, че световната икономика е стъпила на здрава основа, а рискът от финансови сътресения намалява.

Според някои обаче привлекателността на високорисковите книжа е била завишена от цялостната среда на ниски лихви. Гладните за доходност инвеститори имат малко алтернативи, като притокът към високорисковите облигации през миналата седмица е достигнал най-високото си ниво от средата на септември, според данни на EPFR.

Общата възвръщаемост (доход плюс ръст в цената) от тези книжа от началото на годината е 1,3%, докато инвестиционният клас е донесъл общо едва 0,15%. Значителната разлика в представянето между двата класа облигации е доста изненадваща за краткия период от началото на годината, коментира Едуард Маринън от RBS Securities.

В Европа неинвестиционният клас също се представя по-добре от инвестиционния, като отчита възвръщаемост от 1,7% през този месец.

Най-големите печалби в сектора на неинвестиционните облигации в САЩ са отчетени в най-рисковия сегмент – CCC, където доходността за последната година е спаднала от 11,5% до 8,2% (т.е. цените са се вдигнали), което е донесло на инвестиралите в тях общо 2% за периода.

През 2012 г. общата възвръщаемост на неинвестиционните облигации е била 15%, което накара големи мениджъри на облигационни фондове като Pimco и BlackRock да предупредят инвеститорите, че не са компенсирани адекватно за поетите рискове.

Някои анализатори сега също отправят предупреждения към инвеститорите да бъдат предпазливи в очакванията за общата възвръщаемост на вложенията си в облигации от неинвестиционен клас, която според Ейдриън Милър от GMP Securities ще е в рамките на около 6,5% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
fallback