fallback

МВФ призна за грешки в икономическите си модели

Негативното въздействие на мерките за икономии върху растежа се е оказало по-голямо от очакваното

16:56 | 07.01.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Топ икономистите на Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар и Даниел Лий признаха за грешки в икономическите прогнози заради въздействието на мерките за икономии, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

„Прогнозите подценяват значително нарастването на безработицата и спада на вътрешното търсене, свързано с фискалната консолидация“, посочват Бланшар и Лий в нов доклад.

Икономистите споменаха за проблема с изкривените прогнози още през октомври. В този доклад обаче те обясняват подробно как са били объркани при оценката на въздействието на бюджетните съкращения.

Тъй като темповете на икономически растеж се забавиха значително в сравнение с очакванията, а темповете на икономии значително се засилиха, то т. нар. фискални мултипликатори, отразяващи въздействието на реформите върху растежа, са имали много по-голямо въздействие от предвиденото, посочва се в доклада на МВФ.

В последните месеци от фонда застъпват тезата за по-малко бюджетни съкращения, включително и в силно задлъжнялата Гърция.

В последно време дори управляващият директор на МВФ Кристин Лагард настоява да се предприемат мерки за растеж в Гърция, а не само за икономии.

Инспекторите на МВФ, които наблюдават и другите европейски държави, спасявани с пари на европейските им партньори, също настояват да се забавят темповете на бюджетните съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 10.09.22 г.
fallback