fallback

Пазарите посрещат сезона на отчетите

Еуфорията от частичната бюджетна сделка може да се изпари заради корпоративните финансови резултати

14:52 | 05.01.13 г. 1

Пазарите отпразнуваха новата 2013 г. с гръм и трясък, но еуфорията бързо може да приключи заради сезона на отчетите, пише CNBC.

Поне засега позитивният тон може би ще се задържи, тъй като тази седмица не се очакват много корпоративни отчети.

“Потокът от макроикономически данни е добър, още повече, че това е януари, когато обикновено на пазарите се правят новите вложения на пенсионните фондове”, коментира Арт Хоган от Lazard Capital Markets.

Докато Вашингтон се готви за втория рунд на бюджетната битка, Wall Street се очаква да насочи вниманието си към печалбите за няколко седмици. Във вторник излизат резултатите на Alcoa, а през седмицата ще бъдат публикувани данните на Wells Fargo, Monsanto и още няколко по-големи компании.

Бари Кнап от Barclays смята, че сезонът на отчетите може да бъде нервен период за пазарите. Най-сериозни са рисковете за изоставащите сектори, като енергетиката, индустрията и технологиите, за компаниите от които се очаква спад на приходите.

Много анализатори виждат 2013 г. като годината на по-високите лихви, тъй като икономиката показва признаци на подобрение, а инвеститорите все повече се интересуват и от другите активи. Федералният резерв на САЩ също разбуни духовете, след като стана ясно, че ръководството му обмисля кога да започне да оттегля подкрепата си за икономиката.

Пазарите обаче смятат, че вливането на ликвидност ще продължи и през 2014 г., а много анализатори са на същото мнение.

Икономисти определят скока на лихвените проценти през последната седмица като пресилена реакция. Очакванията за тежък бюджетен дебат може да навреди на икономиката и отново да върне инвеститорите към считаните за безопасни държавни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 02.09.22 г.
fallback