fallback

Китайските индустриални компании излязоха на печалба за годината

Нарастващата доходност на компаниите потвърждава инерцията на китайската икономика, но може да понижи натиска за допълнителни стимулиращи мерки

11:26 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Печалбите на китайските индустриални компании нараснаха през октомври, с което балансите на производителите вече са положителни за годината, съобщава Bloomberg. Резултатите са следствие от възстановяването на фабричното производство и износа след 7 поредни тримесечия на икономическо забавяне.

За периода нетната печалба на китайските индустриални компании се е увеличила с 20,5% на годишна база до 500,1 млрд. юана (80,4 млрд. долара), сочат публикувани днес данни на Националното статистическо бюро в Пекин. Печалбите през септември се повишиха със 7,8%, отбелязвайки първия ръст за последните 6 месеца.

Нарастването през изминалия месец, както на индустриалното производство, така и на износа, е най-чувствителното от май. Тези резултати обаче понижават натиска върху новото ръководство на китайската комунистическа партия, оглавявана от Си Дзинпин и Ли Къцян, да продължат с политиката на икономически стимули, включително понижаването на основните лихвени проценти.

“Нарастващата доходност на компаниите потвърждава тезата, че китайската икономика се стабилизира и дори набира инерция“, казва Дин Шуан, главен икономист за Китай на Citigroup Inc. в Хонконг, който е работил като централен банкер в Пекин „Данните за печалбите, наред с останалите икономически индикатори, са доказателство, че правителството няма защо да предприема допълнителни мерки за стимулиране на растежа“, допълва той.

Citigroup повиши прогнозата си за растежа на страната през 2013 г. до 7,8% от първоначално предвижданите 7,6%, разкрива доклад на банката, публикуван в понеделник.

Също в понеделник Комисията за национално развитие и реформи в Пекин одобри три мащабни инфраструктурни проекта на обща стойност 75,2 млрд. юана – за изграждане на метро в градовете Фъджоу и Урумчи, както и железопътна линия между Фъджоу и експерименталната индустриална зона Пинтан в провинция Фуджиан.

От януари до края на октомври печалбите на индустриалните компании в Китай са нараснали с 0,5% до 4 трлн. юана. Това може да бъде сравнено със спада от 1,8% през първите 9 месеца на годината и отбелязания 25,3% ръст за периода януари-октомври 2011 г. Статистическата служба публикува месечни данни за индустриалното производство на годишна база от октомври 2011 г.

Приходите на китайските индустриални компании за първите 10 месеца на 2012 г. са се увеличили с 10,3% до 73,7 трлн. юана спрямо същия период на миналата година, разкриват още статистическите данни. За периода януари - октомври 2011 г. продажбите бележат ръст от 29,1%.

Миналата седмица производственият индекс на HSBC Holdings Plc и Markit Economics за Китай нарасна за първи път от 13 месеца до 50,4 пункта през ноември. За сравнение, през октомври индексът беше 49,5 пункта. През третото тримесечие китайската икономика нарасна със 7,4% на годишна база – най-слабият темп на растеж за последните три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 09.09.22 г.
fallback