fallback

Меркел: Споразуменията на Португалия с кредиторите не трябва да се променят

Приетите от страната мерки за икономии са инвестиция в бъдещето ѝ, заяви немският канцлер след среща с премиера Коельо в Лисабон

10:36 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Ангела Меркел и Педро Пасуш Коельо. Снимка: Ройтерс

Приетите от Португалия мерки на строги икономии са инвестиция в нейното бъдеще, заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща в столицата на страната Лисабон с нейния премиер Педро Пасуш Коельо, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според Коельо „посещението позволи на германския канцлер да се убеди в напредъка на Португалия в борбата срещу икономическата криза“.

Той подчерта, че „пътят към съкращаването на дефицита в държавния бюджет е единствено правилният, позволяващ да разчитаме на икономически растеж в бъдеще“.

Меркел и Коельо признаха, че „в момента Португалия преживява най-трудния си етап“. „Съкращението на разходите не е самоцел, защото става въпрос преди всичко да бъде понижена задлъжнялостта, която ще направи невъзможен живота на бъдещите поколения“, увери Меркел.

Тя отбеляза, че „Германия не намира за целесъобразна промяната на споразуменията с „тройката“, включваща Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, по условията за отпускане на финансова помощ за Португалия“ и че тя вярва в способността на страната да преодолее икономическата криза.

„Между нашите страни съществуват традиционни отношения на дружба и сътрудничество и ние винаги сме готови да окажем на Португалия необходимата помощ“, добави германският канцлер.

Тя поясни, че при преговорите с португалското държавни ръководство е станало дума „не само за понижаване на дефицита в държавния бюджет, но и за разширяване на кредитирането на промишлеността, за контрола върху банковата система, за необходимостта от рекапитализиране на банките, което ще помогне да бъдат убедени инвеститорите в жизнеспособността на португалската икономика“.

Меркел обяви също намерението на Германия да подпомогне Португалия в професионалната подготовка на младежите в страната.

Междувременно международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Португалия на ниво ВВ+ с негативна перспектива, се посочва в нейно съобщение, цитирано от РИА Новости.

„Решението е следствие от напредъка в реализирането на програмата, съгласувана с ЕС и МВФ, но нарастващите политически и макроикономически рискове не позволяват перспективата да бъда повишена над „негативна“, отбелязват анализаторите на Fitch.

Според оценката на агенцията дефицитът в държавния бюджет на Португалия се е свил до 3,7% през настоящата година от 12,6% през 2008 г. Същевременно обаче намалява вътрешното търсене, а безработицата нараства по-бързо, отколкото се очакваше.

От Fitch прогнозират свиване на брутния вътрешен продукт на страната с 1,5% през 2013 г., но в средносрочна перспектива се очаква постепенно възстановяване на икономиката.

„Слабите икономически прогнози продължават да представляват затруднение за реализирането на консолидационната програма. Въпреки това базовият сценарий на агенцията предвижда постигане на планираните финансови показатели“, се изтъква в съобщението.

Политическа нестабилност или забавяне в реализирането на програмата за понижаване на държавните разходи може да повлияе негативно върху рейтинга на страната, както и по-слаби от очакваното данни за БВП, подчертават от Fitch. Рязко нарастване на държавния дълг може да има същия ефект, добавят оттам.

„От друга страна, планираното напредване в посока на съкращаване на бюджетния дефицит и държавния дълг, както и смекчаване на кризата в еврозоната може да доведе до повишаване на перспективата по рейтинга до „стабилна“, се подчертава в документа.

През пролетта на миналата година срещу спасителен пакет на стойност 78 млрд. евро Португалия пое ангажимент да свие значително дефицита в държавния си бюджет, за да може той да достигне нива, съответстващи на изискванията в Пакта за стабилност и растеж на ЕС (под 3% от БВП) до 2014 г. Целта е през 2013 г. дефицитът да падне до 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
fallback