fallback

ЕС и Южна Америка сложиха край на „банановия спор“

Най-дългата търговска война в света приключи с подписване на спораузмение

17:27 | 09.11.12 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Продължаващият през последните две десетилетия бананов спор между Европейския съюз и десет страни от Латинска Америка за вносните мита бе решен окончателно в четвъртък.

В присъствието на генералния директор на Световната търговска организация Паскал Лами в Женева ЕС и десетте латиноамерикански държави подписаха споразумение, с което официално се слага край на осем отделни дела, които се водеха в Световната търговска организация (СТО), съобщава Ройтерс.

За засегнатите страни като Коста Рика, Колумбия и Еквадор износът на банани е важен икономически фактор. ЕС обаче предоставяше от дълго време по-добри условия за продажба на банани на държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, отколкото на страните от Латинска Америка. Това имаше своите исторически причини: сред горните страни има много бивши европейски колонии, които за разлика от повечето латиноамерикански страни са извоювали своята независимост едва през 20-и век.

Така в началото на 1990 г. държавите, изнасящи банани, внесоха жалба в СТО против дискриминацоинната политика на ЕС.

След като СТО взе решение в полза на износителите от Латинска Америка, отне няколко години, докато през 2009 г. двете страни се споразумяха по принцип с участието на Съединените щати. Тогава ЕС се съгласи да намали тарифите си за внесените банани от Латинска Америка от 176 евро за тон до 114 евро на тон в срок от осем години.

Последното споразумение от вчера и оттеглянето на исковете слага край на спора, а президентът на СТО Паскал Лами дори го нарече исторически момент.

"След толкова много обрати този сложен и политически спорен въпрос най-сетне може да се каже, че е решен", каза Лами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
fallback