fallback

САЩ изпаднаха от десятката на най-благоденстващите страни

Лидер отново е Норвегия, а България отстъпва с две места до 48-о от 144 държави в класацията на института Легатум

22:51 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Норвегия отново е на първо място във влиятелната класация на института Легатум на най-благоденстващите държави в света според критерии за богатство и благосъстояние. На второ място е Дания, а на трето – Швеция. България е на 48-о място, което е спад спрямо миналата година, когато беше на 46-а позиция, посочва сайтът на организацията. Тази година в класацията са включени 144 държави.

Страната ни е на 51-во място по критерий образование, по здравеопазване заема 49-о място, а според националната и лична сигурност се класира на 41-ва позиция. Критерият лична свобода нарежда страната ни също на 59-о място, а по предприемачески възможности тя е класирана на 41-ва позиция.

Най-неочакваният факт е, че тази година САЩ за първи път не са сред десетте най-благоденстващи страни в света, падайки до едва 12-о място. 

"Сега САЩ се сблъскват със сложни проблеми на нарастващ държавен дълг и слаб икономически растеж. Поради тази причина "американската мечта" се оказа под заплаха от изчезване", заяви ръководителят на института Джефри Гедмин.

На четвърта позиция в класацията е Австралия, следвана от Нова Зеландия, Канада, Финландия, Холандия, Швейцария и Ирландия. Непосредствено след първата десетка се нареждат Люксембург, САЩ, Великобритания, Германия, Исландия, Австрия, Белгия. Франция е чак на 21-во място, а Испания - на 23-то.

Класацията е направена по осем критерия за икономически и социален успех, които включват стандарта на живот и стигат до политическата стабилност, минавайки през предприемаческите способности, качеството на образование и здравеопазване, сигурността (национална и индивидуална), свободата и солидарността.

Индексът се основава на статистически анализ на данни, трупани над 40 години, допълнен от заключения на академични специалисти по икономика, история, развитие, социология и политически науки.

Още чуждестранни новини от Dnes.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
fallback