fallback

Акцентите в бизнеса за 18 октомври

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

16:54 | 18.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

У нас

Ново развитие по сагата „Белене”, след като депутати от „Синята коалиция“ изнесоха „таен“ документ, който разкрива, че втората атомна централа продължава да се изгражда тайно зад гърба на Народното събрание. Десните аргументираха твърдението си, позовавайки се на писмо от Националната електрическа компания (НЕК) до кмета на Свищов Станислав Благоев относно свързване на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката.

Стана ясно и че в сектора на транспорта нещата не са розови. България може да получи наполовина по-малко пари по оперативна програма "Транспорт" през следващия програмен период, а това означава да се откажем от някои ключови проекти, които бяха предвидени за периода 2014-2020 г., защото европейските средства няма да бъдат достатъчни за реализацията им.

Класирахме се на първо място и в поредната негативна класация, според която България не е попълнила и половината от млечните си квоти. Неизпълнение имаме по отношение на директните продажби и по произведено количество мляко.

От ИПИ пък не ни изненадаха с констатацията, че въпреки кризата облагането на трудовите приходи е увеличено с 40% за периода 2007-2011 г. Икономистите посочиха, че увеличението на минимланата заплата е довело до спада в заетостта и затова минималното възнаграждение трябва да отпадне.

Лоша новина и за строителния бранш, защото според последно проучване жилищният пазар в България ще остане мрачен до края на годината. Като основни причини за това се посочват продължителната дългова криза в еврозоната, строгите критерии за кредитиране при покупка на жилище и ниското потребителско доверие.

По света

Германският канцлер Ангела Меркел призова лидерите на страните-членки на Европейския съюз да предоставят на Брюксел правото на вето върху бюджетите на отделните държави. Тя поиска и на европейския комисар по икономическите въпроси да бъдат предоставени ясни правомощия за намеса, когато националните бюджети нарушават правилата на съюза. Очаква се идеята да  срещне силната съпротива на държавите, които се притесняват от увеличаването на правомощията на Европейската комисия.

Най-големият мениджър на облигационни фондове в света Pacific Investment Management Co. предупреди, че е въпрос на време е кредитният рейтинг на САЩ да бъде понижен. Pimco прогнозира, че за 12-те месеца до края на септември 2013 г. глобалният икономически растеж ще се забави до 1,75% поради рецесията в еврозоната и сравнително анемичния растеж на китайската икономика.

Между другото

Трябва да знаете, че потребителите на смартфони вече са над 1 милиард. Според последните данни на анализаторите от Strategy Analytics между юли и септември 1,04 млрд. жители на Земята са ползвали „умен телефон“.

От Microsoft пък се надяват до края на тази година да продадат няколко милиона от своя таблет Surface. Според материал на Wall Street Journal компанията е поръчала за четвъртото тримесечие да бъдат произведени между 3 и 5 млн. броя таблети.

Въпреки обвиненията от миналата седмица се оказа, че Белият дом няма доказателства, че китайската Huawei шпионира. Вместо това в доклада на комисията се споменава за наличие на уязвимости в сигурността на мрежовото оборудване, като не е ясно дали те са били поставени там нарочно.

Дебатът днес

Конфиденциален юридически доклад, изготвен за европейските финансови министри посочи, че планът за създаване на единна администрация за банков надзор в еврозоната е незаконен и че това е поредният удар за реформата, която се определя като жизненоважна за разрешаването на европейската дългова криза. Темата за банковия съюз ще е централна за започващата днес в Брюксел среща на европейските лидери.

Днес ви питаме – Каква е вашата позиция за европейския банков съюз? Очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
fallback