fallback

МВФ получава нови средства от седем страни

В края на миналата седмица бордът на директорите на Фонда е одобрил 10 споразумения за финансова подкрепа на обща стойност 286 млрд. долара

22:17 | 12.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Група от седем страни, сред които Франция, Япония и Германия, подписаха днес в Токио първите двустранни споразумения по плана за увеличаване на ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ) с 456 млрд. долара  съобщава Франс прес.

"Изключително съм доволна от отговора на нашите членове, които се присъединиха към молбата за увеличаване на капацитета ни за покриване на евентуалните финансови нужди в случай на криза", заяви изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард.

На срещата на Г-20 през юни в Мексико страните от еврозоната и 12 страни членки на МВФ обявиха намеренията си да предоставят допълнителни средства на Фонда, които да бъдат деблокирани в случай на нужда.

След това към тях се присъединиха още държави и общата сума достигна 456 млрд. долара. По този начин капацитетът за отпускане на заеми, с който МВФ разполага почти се удвоява.

В края на миналата седмица бордът на директорите на Фонда одобри 10 споразумения на обща стойност 286 млрд. долара, се посочва в прес съобщение на МВФ.

Днес са подписани първите седем от тези споразумения - с Япония, която се ангажира да внесе 60 млрд. долара, с Германия, Франция, Италия, Саудитска Арабия, Норвегия и Дания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 10.09.22 г.
fallback