fallback

Акцентите в бизнеса за 10 октомври

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

16:51 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

България

Горещата тема на деня е Бюджет 2013, който беше приет на заседанието на Министерския съвет и предстои, заедно с промените в данъчното законодателство, да влезе за обсъждане в Народното събрание.

Правителството за пореден път се самоопроверга, след като стана ясно, че все пак се предлага доходите от лихви по депозитите да бъдат обложени с 10% данък.

Мотивите на финансовия министър, който допреди месец отричаше, че подобен налог ще бъде въведен, не са свързани толкова с финансовия ефект, а със справедливостта, както каза самият той.

„Доходите от депозити са типични за по-богатите. Така някой, който получава минималната работна заплата, плаща данък, а тези, които са по-богати и си държат парите в банки, не плащат", коментира той.

Същинският дебат по предложението обаче предстои да се проведе в парламента. Депутатите трябва да гласуват бюджета и поправките в данъчното законодателство, където е включено предложението за данъка върху лихвите.

Според икономисти налогът върху лихвите от депозити май ще донесе повече негативи, отколкото ползи и може да се очаква отлив на депозити.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага със 71 млн. лева повече през 2013 г., или с общо 2,7 млрд. лева, съобщи директорът на ведомството Пламен Цеков.

В продължение на темата за АЕЦ „Белене“, днес в ефира на БНТ се заформи спор за законосъобразността на референдума за проекта на втората атомна централа. „Синята коалиция“ смята да сезира Конституционния съд за това дали има правни основания за провеждането на референдума, тъй като допитването било по инвестиционен въпрос.

Във връзка с референдума днес финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че в бюджета за догодина ще бъде заложен резерв от порядъка на 20-30 млн. лева, който може да се ползва за финансиране на допитването. Ако в крайна сметка се приеме предложението на парламентарните групи референдумът за „Белене“ да се финансира със средства от партийните субсидии, този резерв ще бъде изразходен за друго.

И една може би добра новина за икономиката на България – през август ръстът на износа се е ускорил до 6,2%. Паралелно с него обаче се е ускорил растежът и на вноса.

По света

Напрежението в Близкия Изток пак предизвика поскъпване на петрола, макар че прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за забавяне на световния икономически растеж озаптиха покачването на цените.

Конфликтът между Турция и Сирия се задълбочава, заради което се засилват опасенията за проблеми с доставките на черно злато, въпреки че Саудитска Арабия внесе някакво успокоение, като заяви, че е готова да посрещне търсенето.

Явно такава готовност ще има и Ирак. Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че производството на петрол в страната ще се удвои до 2020 г., а Багдад има още по-амбициозни цели за развитието на въглеводородната икономика.

Същевременно днес ни бяха поднесени две изненади. Оказа се, че 11 държави от еврозоната са подкрепили въвеждането на данъка върху финансовите транзакции, въпреки очакванията на много анализатори, че Германия няма да успее да намери привърженици на идеята.

Премиерът на Италия Марио Монти поднесе другия сюрприз - понижи данъчните ставки върху най-ниските доходи, с което даде предизборна заявка, че може и да се бори за още един мандат, въпреки уверенията му, че няма такива намерения.

Между другото

Някои любопитни факти за пазара на имоти в Ирландия, който със затъването си успя да срине икономиката на страната. Дъблин вероятно ще приеме закон, с който ще задължи банките да опрощават частично ипотечните кредити на затънали длъжници. Спасителна акция в подобен мащаб досега не е предприемана и Ирландия вероятно ще послужи като пример на много други държави. Предстои да видим добър ли ще бъде той или не.

Иначе на българския пазар на имоти нищо ново – активността през първото полугодие е намаляла очаквано за всички, а освен това международните инвеститори ни отбягват, въпреки, че София попадна сред 25-те най-доходоносни пазари на недвижимости в света.

И нещо за инвеститорите – акциите на Apple тръгнаха надолу.

А за любителите на автомобилите и природата - френската компания Segula Technologies, участваща в създаването на първия в историята електрически болид за състезания - Formulec EF01, представи прототип на компактна хибридна машина, която харчи ... 3 литра на 100 км! 

Днес отваряме нова тема за дебат – какъв ефект ще има въвеждането на данък върху лихвите по депозитите. Ако имате позиция, изпратете я на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 30.08.22 г.
fallback