fallback

Moody’s понижи рейтингите на Peugeot и Fiat

Рейтинговата агенция има съмнения за преструктурирането на френската компания и очаква забавяне на продажбите на италианците

11:55 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Moody’s Investors Service понижи кредитните рейтинги на PSA Peugeot Citroen и Fiat заради опасения за влошаване на финансовото им здраве, предаде Bloomberg.

Рейтингите и на двете автомобилни компании е понижен с една стъпка – от Ва2 до Ва3, с негативна перспектива.

Наскоро Peugeot прие редица мерки за подобряване на конкурентоспособността, включително и план за орязване на разходите на компанията. Автопроизводителят също така планира да продаде ненужни активи, както и да увеличи капитала.

Рейтинговата агенция обаче има съмнения доколко френската компания би се справила успешно с преструктурирането на дейността и постигането на финансовите цели в близко бъдеще.

Сериозно предизвикателство за Peugeot е и дълговата криза в еврозоната, заради която са отслабени всички основни пазари на компанията.

Що се отнася до Fiat, от рейтинговата агенция обясняват, че действията ѝ се дължат на очакваните слаби продажби и допълнителен спад на търсенето на италиански автомобили.

Moody's предупреди, че може да последва допълнително понижение на рейтинга на италианската компания заради опасността от влошаване на финансовите потоци.

В момента Fiat разчита основно на Chrysler заради свитото търсене на автомобили в Европа. Над две трети от приходите на групата Fiat-Chrysler идват от американския пазар.

Наскоро от Moody’s занижиха прогнозата си за глобалния пазар на автомобили, припомня информационната агенция. Очакванията й са ръстът на продажбите на леки коли да се забави до 2,9% през 2013 г.

Конкретно за Европа от Moody’s очакват продажбите на автомобили през настоящата година да се свият с 8 на сто, а през 2013 г. - с 3 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 07.09.22 г.
fallback