fallback

Акцентите в бизнеса 19 септември

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

15:36 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британци търсят български имоти в... eBay.Снимка: Ройтерс

България

Към интересен факт ни насочва днес вниманието онлайн изданието TheMoveChannel.com, според което се отчита засилен британски интерес към сделките с имоти в България в ... eBay.

След като през миналата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране наложи нова цена за достъп до енергийната мрежа, днес стана ясно, че производители на възобновяема енергия са сезирали европейските браншови асоциации и главна дирекция „Енергетика“ в Еврокомисията.

Ако имате интереси в областта на авиотранспорта, може би ще ви е полезно да научите, че транспортното министерство търси спешно концесионер на Летище София, което пък може да се похвали с с 3,3% ръст на обработените товари през август на годишна база.

По света

Териториалният спор между Япония и Китай повишава напрежението между двата азиатски гиганта, водейки към непредвидими икономически последици. Китай може да изсипе на пазара японски ДЦК за 230 млрд. долара, предупреждава служител на китайското министерство на търговията.

Най-големият износител на петрол в света - Саудитска Арабия, се опасява от въздействието на покачващите се цени на черното злато върху глобалната икономика и е предложила на основните си клиенти в Европа и Азия, както и на САЩ, да направи допълнителни доставки на петрол до края на годината.

А твърдението на кандидат-президента на САЩ Мит Ромни, че половината от американците не плащат данъци, е подкрепено от изследване от 2011 г., но данните са интерпретирани подвеждащо.

Същевременно картината на пазара на недвижими имоти в Гърция е толкова неприятна, че жилищното строителство се е свило с 80% през последните пет години, сочи официалната статистика.

Между другото

Икономическата криза се отразява различно на марките от модната индустрия. И докато търговската верига за облекла French Connection попадна в червената зона и отчете загуба от 6,3 млн. лири за шестте месеца, спрямо печалба от 700 000 лири година по-рано, концернът-майка на Zara – Inditex, повишава печалбата си с една трета, печелейки преди всичко от онлайн бизнеса си. 

Ако сте ядосани от сметката си за телефон към Мтел, може да се консултирате по въпроса с новия им финансов директор Милан Залетел, а ако сте в Пакистан, няма да имате достъп дo YouTube. Вижте защо тук!

Дебатът Президентът Росен Плевнелиев фиксира днес осем приоритета в здравеопазването, като еврофинансирането в сектора било реални само при устойчива концепция по всеки един от тях.

Затова питаме – какво е мнението ви за реформата в сектор здравеопазване и има ли опасност и това правителство да не се осмели да я приложи. Очакваме позициите ви на info@investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 20.08.22 г.
fallback