fallback

Акцентите в бизнеса 14 септември

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

15:09 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Създател

Бензинът става все по-скъп. Снимка: Getty Images News

България

Една от въпросителните по отношение на приватизционните планове на кабинета отпадна днес. Основаното преди месеци Хармони 2012 ЕООД спечели търга за мощностите на „ОЦК-Кърджали“.

Същевременно данните на БНБ показва, че преките чуждестранни инвестиции отново са двигател на икономиката на България, като се увеличават със 125% на годишна база до 846 млн. евро за януари-юли 2012 г.

От друга страна обаче българските работодатели остават песимистични и две трети от тях не планират да назначават нови служители до края на тази година.

Във Варна пък не се примиряват с възможното застрояване на крайбрежието и граждански сдружения ще атакуват в съда новия общ устройствен план на града.

По света

Станалият публичен сценарий за трети спасителен пакет за Гърция притесни Атина, пишат днес местните вестници.

А докато МВФ одобри плановете за финансирането на Португалия, финансовите министри от Еврогрупата притиснаха Испания да изясни дали ще търси финансова подкрепа, след като обявяването на нова програма за изкупуване на държавни облигации от Европейската централна банка рязко понижи разходите на страната за заемане на средства от пазарите.

Също днес официално стана ясно, че правителството на Япония обяви поетапно излизане от ядрената енергия до 2040 г. С решението, година и половина след ядрената катастрофа във Фукушима, Токио последва примера на Германия, където федералното правителство реши скоро след инцидента да затвори всички атомни централи до 2022 г. Швейцария също иска да се откаже напълно от ядрената енергия.

А ако карате автомобил, може би ще се ядосате от новината, че днес цената на петрола се повиши до 4-месечен максимум.

Между другото

След като Apple представи в сряда своя iPhone 5 и така подготви почвата за печелившия за бранша коледен сезон, двама анализатори предрекоха, че цената на акциите на компанията може да нарасне до четирицифрена стойност. Ако се чудите защо Acer не представи новия си смартфон вчера, прочетете тук за възможния натиск от страна на Google, а ако не знаете какво да подарите за Коледа на детето, или непорасналия ви съпруг, прочетете тук за новата конзола на Nintendo.

Дебатът днес

Днес ви питаме дали наистина т. нар. "замразяване на цените“ е просто маркетингов трик на големите търговски вериги. Приканваме ви да споделите мнението си за ефекта от замразяването на цени на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 06.09.22 г.
fallback