fallback

Акцентите в бизнеса 31 август

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

13:51 | 31.08.12 г.

България По всяка вероятност днес в България бяха поставени два рекорда – за скоростно завършване на метрото (има-няма 20 години след началото на проекта) и за лентичка, срязана от най-много ножици едновременно – тази на спирка Сердика.

Сериозно – втората линия на метрото е голям и безспорен успех. Дано с него повече хора могат да стигат до работа, защото се оказва, че безработицата продължава да расте въпреки сезонната заетост на населението по нивите, плажовете и паркингите около морето.

Днес добра новина има и за хазната – всички автомати за кафе, играчки, бонбонки и какво ли още не, ще бъдат свързани с НАП, за да се отчитат. Поздрав за министър Дянков, а ние се приготвяме за оглушителния рев на търговци, чиито бизнес ще загине от това, че трябва да плащат данъци.

Предлагаме ви и вижданията на новия шеф на БДЖ за бъдещето на държавната железница, плановете и сметките за "Товарни превози".

По света

Тема номер едно днес е срещата на централните банкери в САЩ, на която пазарите очакват ръководителят на Федералния резерв да оповести нов план, с който да се спаси икономиката. Пардон – да се спасят пазарите. Както и при миналите няколко операции.

В същото време в Европа кроят нов план за надзор на банковия сектор, който обаче сигурно ще срещне отпора на Германия.

Днес на летището във Франкфурт ситуацията е доста напрегната и проблематична – причината е стачката на стюардесите на Lufthansa, заради която са отменени над 100 полета.

Между другото

В Хонконг бе поставен рекорд за най-скъп апартамент – скромните 86 хил. долара на квадратен метър. Можете да го разгледате тук, докато преглеждате офертите на брокерите, според които метрото вече започва да вдига цените на намиращите се в близост имоти.

Битката Apple-Samsung продължава, препоръчваме ви и изчисления за влиянието, което най-големите компании имат за своите държави. Примерите са с гиганти като Nokia, Samsung, Shell, MОL и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 29.08.22 г.
fallback