fallback

Акцентите в бизнеса 24 август

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

14:42 | 24.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България

Търговете за 154 000 дка държавна земя продължават да ни вълнуват и в последния работен ден от седмицата. Преглед на Investor.bg върху вече публикуваните списъци с предлаганите парцели показа, че нива с площ 821 дка във варненското село Левски е черешката на търговете.

Същевременно "Зелените" поискаха прекратяване на търговете за земи срещу ПКБ, защото според тях близки до властта групировки са имали информация за планираната разпродажба на земя, и са се подготвили предварително да нямат реална конкуренция на търговете.

Друга гореща тема от седмицата е повишаващата се цена на бензина. Според икономическия министър Делян Добрев масовият бензин няма да поскъпне над 3 лева.

По света

И днес негативните новини за преобладаващи. Германия вече е започнала да проучва икономическите ефекти от евентуалното напускане на еврозоната от страна на Гърция, а Макс Фабер е 100% сигурен в глобалната рецесия.

Еврозоната е в хаос, а еврото вече не е функционално. Системата ще бъде възстановена единствено, ако проблемните страни се върнат към старите си валути, коментира пък от своя страна Матю Лин, основател на Strategy Economics.

Борсата

В началото на днешната сесия водещият индекс на БФБ-София – SOFIX се повишава с 0,7% до ниво от 325,45 пункта, като с оборот над 10 хил. лв. са Булгартабак, Софарма Трейдинг и Неохим.

Междувременно стана ясно, че Софарма Трейдинг АД реализира 5,8% ръст на годишна база в продажбите на стоки през юли 2012 г. до 36,8 млн. лв., а печалбата преди данъци на компанията е в размер на 719 хил. лв.

Между другото

Ако и на вас бензинът ви се струва скъп, хвърлете поглед на предложенията за градски икономични автомобили. А ако ползвате често Facebook, ще ви е интересно да научите, че социалната мрежа обработва дневно по 500 терабайта данни.

Дебатът

Постепенно оптимизмът на борсите се изпарява, а настроенията са толкова изострени, че всеки политически коментар предизвиква сериозно раздвижване. Затова днес ви питаме - изчерпаха ли потенциала си за ръст индексите на Wall Street и в Западна Европа? Ще последва ли сериозен спад на пазара или оптимизмът отново ще завладее инвеститорите? Какво очаквате да се случи до края на годината и какви ще са ефектите от президентските избори в САЩ – очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 31.08.22 г.
fallback