fallback

Акцентите в бизнеса 22 август

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

14:01 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България

Безспорно една от най-важните икономически теми на деня е оставката на изпълнителния директор на БДЖ Йордан Недев, представена от прекия му началник, министъра на транспорта Ивайло Московски като „подадена по лични причини“. По-късно самият Недев заяви, че е подал оставката си още в петък миналата седмица заради „бездействието на Министерството на финансите“.

Друга тема, чието развитие следим, е застрояването на варненската Морска градина. Според приетия нов устройствен план на Варна спорната "Алея първа" остава извън границите на Морската градина.

По света

Гърция отново е водеща тема за световната икономика. Гръцкият премиер Андонис Самарас иска повече време, за да може страната му да приложи тежките бюджетни икономии и реформи. Изказването му обаче раздели коалицията в Берлин, където освен намеци за смекчаване на изискванията към Атина има и силна опозиция.

Европейската дългова криза се отрази и на японската икономика, където износът се понижи повече от очакваното заради срив на експорта за ЕС.

Междувременно на карта е поставен и първокласният кредитен рейтинг на Австрия.

Борсата

Сутрешната сесия на БФБ е доминирана от сделка със Софарма. Според анализ на Investor.bg със състава на индекса скоро може да има проблеми, тъй като не могат да се намерят достатъчно компании, които да отговарят на критериите за членство.

Между другото

Toyota Corolla отново е най-продаваната кола в света за първите шест месеца. Малко по-изненадващи са подгласниците - Ford Focus и седанът Volkswagen Jetta.

А ако сте от хората, които се ядосват на мръсните си клавиатури и се страхуват да не ги залеят с тенчност, може да си отдъхнете - Logitech представи миеща се клавиатура. В България ще може да си я купите от есента за 80 лв. без 1 стотинка.

 Дебатът

Днес ви представяме нашата гледна точка - как в Investor.bg преценяваме престоя на Недев начело на железниците.

Дебатът по темата продължава. Очакваме вашата позиция за това как трябва да бъде реформирана БДЖ на info@investor.bg!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 08.09.22 г.
fallback