fallback

МВФ понижи прогнозата за икономическия ръст на Румъния през 2012 г.

Предвижданията на фонда за тазгодишната инфлация в страната надхвърлят с 0,3 процентни пункта тази на румънската централна банка

18:49 | 15.08.12 г.

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия ръст на Румъния за настоящата година заради нестабилната политическа ситуация, заяви представителят на финансовата институция в страната Ерик де Врайер в края на посещението на мисията за оценка на развитието ѝ, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Прогнозата за икономическия растеж на Румъния през 2012 г. е понижена до 0,9% вместо очакваните досега 1,5%. Един от основните фактори за икономическото забавяне в страната е нестабилната политическа ситуация“, каза Де Врайер.

По думите му нивото на инфлацията през тази година ще достигне 3,5%, което надхвърля с 0,3 процентни пункта прогнозата на румънската централна банка.

Делегацията на МВФ и Европейската комисия анализира положението на румънската икономика, за да приключи дейността около договореностите за отпускането на поредния транш с финансова помощ от страна на фонда.

Посещението ѝ бе забавено с почти месец заради референдума за импийчмънт на президента Траян Бъсеску, след който той запази поста си.

Политическата борба на Бъсеску с управляващото мнозинство в парламента и премиера Виктор Понта блокира приемането на редица важни политически решения.

През 2010 г. МВФ отпусна на Румъния стабилизационен кредит от 20 млрд .евро, но поиска в замяна намаляване на заплатите на държавните служители с 25%, понижаване на пенсиите, увеличаване на данъци и редица други непопулярни мерки.

От началото на тази година 2 румънски правителства подадоха оставка, като и двете бяха оглавени от последователи на Бъсеску – лидерът на дясната управляваща партия Емил Бок и шефът на румънското разузнаване Михай Ръзван-Унгуряну. През май обаче мнозинство в парламента получи противопоставящият се на президента Социал-либерален съюз, който сформира правителство начело с Понта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 11.09.22 г.
fallback