fallback

Бразилия и Мексико си смениха ролите

Бразилските потребители са задлъжнели, а Китай губи апетита си за суровини, докато Мексико започна да възвръща конкурентоспособността си

18:08 | 02.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мексикански работник във фабрика за цигари. Снимка: Ройтерс

Мексико изглежда е новата Бразилия. Водещият мексикански индекс IPC е спечелил близо 10% от началото на годината, докато бразилският Bovespa е изгубил около процент, пише Financial Times.

В сряда бразилските акции се търгуваха на нивата от юни 2009 г. - представяне, което чуждестранните инвеститори определено не са очаквали, когато са влагали парите си в най-голямата латиноамериканска икономика. 

Това което правеше Бразилия привлекателна беше силата на вътрешния й пазар. Това и нейният статут на основен доставчик на суровини като желязо и соя, необходими за растежа на други развиващи се пазари.

Бразилските потребители се радваха на невиждан кредитен бум и китайските потребители не закъсняха да ги последват.

За сравнение перспективите пред Мексико бяха доста по-мрачни, тъй като страната се оказа доста по-зависима от външната търговия в сравнение с Бразилия.

През 2010 г. мексиканският внос и износ представляваха почти 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в сравнение с по-малко от 20% в случая с Бразилия. Всъщност Мексико прекара последните няколко десетилетия в изграждане на икономика, която да обслужва американския пазар.

Китай обаче произвеждаше още по-евтино, а потребителите в САЩ бяха притиснати от кризата. Как се промениха нещата? След като нарасна със 7,5% през 2010 г., бразилската икономика се очаква да спечели по-малко от 2% през тази година.

Защо? Китай губи апетита си за суровини. Бразилските потребители пък превишиха кредитните си линии. Мексиканската икономика обаче бавно, но уверено набира скорост.

Производствените разходи в Китай се увеличават и Мексико започна да възвръща конкурентоспособността си. Щатските потребители от друга страна отново започнаха да купуват.

Междувременно очакванията за реформи, обещани от новия мексикански президент, са високи. Такива обещания обаче, както бразилците много добре знаят, могат и да разочароват.

Нещо повече, мексиканските акции започват да изглеждат скъпи. Те се търгуват при съотношение цена/печалба надхвърлящо 15 пъти. За Бразилия този показател достига едва 9.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 11.09.22 г.
fallback