fallback

МВФ: Задълбочаващата се криза в еврозоната е ключов риск за Китай

Фондът предупреди, че липсата на реакция спрямо нея може да свие наполовина очаквания за тази година растеж от 8%

16:31 | 25.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Международният валутен фонд предупреди, че задълбочаващата се дългова криза в еврозоната представлява „ключов риск“ за растежа в Китай, съобщи ВВС.

От световната финансова институция добавиха, че Китай е изправен и пред вътрешни рискове, не на последно място и заради по-резкия от очаквания спад на пазара на недвижими имоти.

От фонда обаче подчертаха, че Китай разполага с голямо пространство за маневри и с фискални инструменти, „за да даде убедителен отговор“ на подобно развитие.

През второто тримесечие на 2012 г. ръстът на китайската икономика се забави до най-слабото си темпо за последните 3 години, достигайки 7,6% на приравнена на годишна основа база.

От МВФ отбелязаха, че очакват китайската икономика да нарасне с 8% през настоящата година, но предупредиха, че липсата на действия спрямо задълбочаването на кризата в еврозоната може да свие този показател наполовина.

„Ако допуснем липсата на политически действия от страна на Китай, ръстът може да се забави с до 4 процентни пункта в отговор на забавянето с 1,75 процентни пункта на световния икономически растеж“, посочват от световната финансова институция.

Еврозоната е ключов пазар за китайския износ и страхът, че при ескалиране на дълговата криза потребителското доверие и търсенето могат да пострадат, се отразява в забавяне на износа за региона.

Сред вътрешните проблеми от МВФ отдават най-голямо значение на сектора на недвижимите имоти.

През последните няколко години китайските банки отпуснаха огромни суми под формата на кредити в опит да подкрепят ръста в страната на фона на световната финансова криза, което доведе до бум на пазара на недвижима собственост.

Появиха се обаче опасения от балони на активи и за евентуалното въздействие на крах в цените на имотите върху икономиката на Китай като цяло. Вследствие на тези притеснения Пекин се опитва да въведе мерки, за да ограничи спекулациите и да забави ръста в сектора.

Мерките, които включват ограничаване на броя на жилищата в определени градове, които може да притежава един човек, и по-високи първоначални вноски при покупките на недвижимо имущество, се отразиха в спад на цените на жилищата в повечето градове в страната.

От МВФ обаче предупреждават, че „хаотичният спад в инвестициите в недвижими имоти може да има значителни последици за растежа на Китай.

„Следвайки спада в инвестициите в недвижими имоти, ще се понижи активността в широк кръг икономически сектори, като се имат предвид силната обвързаност на сектора на недвижимите имоти с други местни индустрии като потребителските стоки за дълготрайна употреба, строителството, леката промишленост, електроенергетиката“, обясняват позицията си от фонда.

Сред останалите вътрешни рискове от финансовата институция изтъкват, че Пекин трябва да държи под контрол дълговете на местните управи, които станаха причина за опасения сред мнозина анализатори.

Оттам добавят, че политиците трябва да приложат мерки за „прецизно наблюдение и контрол на рисковете, свързани със заемането на средства от местните юридически лица и особено на финансовите компании на местните управи“.

МВФ призовава също Китай да ограничи зависимостта си от инвестициите за стимулиране на ръста и за пореден път препоръчва страната да се съсредоточи върху вътрешното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 07.09.22 г.
fallback