fallback

Moody’s понижи рейтингите на 8 бразилски банки

Действията на агенцията засегнаха бразилските дъщерни дружества на Santander, HSBC и ING

13:34 | 28.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Moody’s понижи рейтингите на 8 бразилски банки, както и кредитната оценка на бразилската фондова борса като част от глобален преглед на сектора, цитирайки уязвимостта на развиващите се пазари към кризата в еврозоната, съобщава Financial Times.

Късно в сряда рейтинговата агенция обяви, че е понижила кредитните оценки на редица бразилски финансови институции с между една и 3 степени. В повечето случаи рейтингите са били изравнени с този на Бразилия.

Рейтингът на Votorantim, която има огромна експозиция към изпитващия затруднения автомобилен сектор в страната, беше понижен под този на Бразилия (Baa2) поради „слабите фискални позиции на банката“ и „вероятността за допълнителен натиск върху финансовата й устойчивост“, посочва Moody’s.

Въпреки че бразилската банкова система се приема за една от най-устойчивите в света, след като преживя десетилетия на вътрешни сътресения, напоследък някои от по-малките банки в страната бяха засегнати от пресъхването на финансовите потоци, все по-големия брой фалити и забавящата се икономика.

По-големите бразилски банки също страдат от по-слаба възвращаемост.

В сряда Moody’s понижи и рейтингите по дългосрочните депозити в местна валута на 11 бразилски банки, някои от които част от глобални банкови групи.

Действията на Moody’s засегнаха бразилските дъщерни дружества на Santander, HSBC и ING, на местните Bradesco, Banco do Brasil, Itaú-Unibanco, Banco Safra, Votorantim, както и на оператора на фондовата борса BM&FBovespa.

„Според нас няма причини да вярваме, че тези банки могат да се защитят от евентуална криза с държавния дълг на Бразилия“, пише Керес Лисбоа, анализатор на Moody’s Investors Service в Сао Пауло.

„Тези банки имат чувствителна пряка експозиция към бразилски ДЦК, възлизаща на 167% от капитала от първи ред (tier one), който държат“, се казва в доклада на агенцията.

Икономическият растеж на Бразилия се забави от 7,5% през 2010 г. до 2,7% през миналата година. Някои анализатори прогнозират още по-сериозно забавяне през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 10.09.22 г.
fallback