fallback

Moody’s повиши кредитния рейтинг на Турция до едно ниво под инвестиционния

Перспективата по рейтинга се запазва положителна, а устойчивостта към трусовете в международната търговия ще е решаваща за евентуален инвестиционен статут

11:42 | 20.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Кредитният рейтинг на Турция бе повишен от международната рейтингова агенция Moody’s до едно ниво под инвестиционния статут заради „значителното“ подобрение на публичните финанси и политиките за преодоляване на дефицита по текущата сметка, съобщи Bloomberg.

След обявяването на новината турската лира поскъпна с 0,4% до 1,7929 лири за долар, достигайки най-високото си ниво от 14 май. Доходността по двугодишните турски държавни облигации се понижи с 14 базисни пункта до 8,95%, като това е най-ниското ѝ ниво от 22 февруари.

Повишението на рейтинга е с една степен до Ва1, се посочва в съобщение на агенцията. Moody’s запазва положителната си перспектива по турския рейтинг, позовавайки се на очакванията, че „факторите, довели до днешното повишаване на рейтинга, ще продължат да подобряват фискалната и макроикономическата устойчивост на страната“.

„Ако погледнем напред, повишаването на рейтинга до инвестиционен статут вероятно ще зависи от устойчивостта на Турция по отношение на сътресенията в международната търговия, като се имат предвид вече благоприятните показатели за публичните финанси“, добавят от агенцията.

Общият държавен дълг на Турция през 2011 г. бе 39,4% от брутния вътрешен продукт на страната, което е под средното ниво от 54,6% за страните, чийто кредитен рейтинг е оценяван на ниво Ва1 от Moody's и е доста близък до средния от 38,5% на страните с рейтинг Ваа3.

При Fitch рейтингът на Турция е ВВ+, също една степен под инвестиционния, докато при Standard & Poor’s е с 2 степени под инвестиционния на ниво ВВ.

Турските стимули за увеличаване на инвестициите и частните пенсии са насочени към справяне с „първопричините за уязвимостта на страната към външните пазари, като например високите обеми на вноса от компаниите-износители, ниското ниво на спестяванията и умереният размер на валутните резерви на страната“, подчертават от Moody's.

Политиките ще помогнат за намаляване на нуждите на турските износители от вносни компоненти за техните стоки и ще увеличат преките чуждестранни инвестиции, добавят от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
fallback