fallback

Дори Джим О'Нийл се съмнява в БРИК

Председателят на Goldman Sachs Asset Management коментира, че тезата му за нарастващото влияние на основните развиващи се пазари е подложена на сериозен тест

21:31 | 15.06.12 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Goldman Sachs Asset Management Джим Онийл. Снимка: Financial Times photos, лиценз: CreativeCommons

Дори Джим О'Нийл, икономистът, който преди 11 години предложи термина БРИК, за да опише нарастващата мощ на четирите основни развиващи се икономики – Бразилия, Русия, Индия и Китай - се съмнява в инерцията на тяхната експанзия, пише Bloomberg.

Джим О'Нийл, председател наGoldman Sachs Asset Management коментира, че тезата му, че Бразилия, Русия, Индия и Китай заедно ще играят все по-голяма роля в световната икономика, е „подложена на доста сериозен тест“, докато инвеститорите продължават да разпродават активи от тези страни.

Китай понижи прогнозата си за растежа през 2012 г. до рекордно ниски от 2004 г. нива,  Standard & Poor’s може да понижи кредитния рейтинг на Индия, бразилската икономика вероятно ще нарасне с под 3% за втора поредна година, а понижаващите се цени на петрола могат сериозно да засегнат руската икономика.

Устойчивото забавяне на икономическия растеж в четирите страни крие риск за световната икономика, която е в най-тежкото си състояние от рецесията през 2009 г. 

От 2007 г. страните от БРИК допринасят за около половината от глобалния икономически растеж.

На 4 юни бразилският президент Дилма Русеф предупреди, че „развиващите се пазари не могат сами да изнесат на раменете си тежестта на глобалното възстановяване“.

Политиците от богатите страни, „вглъбени в собствените си проблеми се молят слабостта на икономиките от БРИК да се окаже временна“, казва О'Нийл. „Ако това не е така обаче, ситуацията ще се окаже доста притеснителна“, допълва той.

Въпреки че О'Нийл потвърди очакванията си, че състоянието на китайската икономика ще остане добро и че заедно през 2012 г. икономиките от БРИК ще нараснат с 7% от 7,5% през 2011 г., икономисти на Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch и Citigroup Inc. понижиха прогнозите си за развиващия се свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
fallback