fallback

Кристин Лагард: ЕЦБ разполага с пространство за понижаване на лихвата

Не сме започвали разговори с Испания по програма за помощ, категорична е ръководителката на МВФ

11:16 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка разполага с пространство за понижаване на основния си лихвен процент, заяви генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард в интервю за шведския вестник Svenska Dagbladet, цитирано от CNBC. Лагард обаче отрече, че МВФ е започнал разговори с Испания.

„Ръстът може да бъде стимулиран с монетарни средства като операцията за дългосрочно рефинансиране, чието използване от ЕЦБ вече видяхме. Тя е и доказателство, че има пространство за ново понижаване на основната лихва“, каза генералният директор на МВФ.

Двата етапа на отпускане на евтини 3-годишни кредити за банките от еврозоната в края на декември и февруари помогнаха да бъде избегнат крах на кредитния пазар и повишиха доверието на пазарите.

Влошената икономическа обстановка оттогава подхрани спекулациите, че ЕЦБ може да понижи основния си лихвен процент на утрешното заседание на управителния съвет, макар че 62-ма от 73-ма анализатори, анкетирани от Ройтерс, заявиха, че очакват банката да запази лихвата на досегашното ѝ ниво от 1%.

Напоследък финансовите пазари все повече се притесняват за ситуацията в испанския банков сектор, където кризата се задълбочава, което може да принуди страната да се обърне за спасителна финансова помощ.

Според някои източници испанският премиер Мариано Рахой настоява за пряка помощ за кредитните институции от страна на спасителните фондове за еврозоната с моралната подкрепа на Европейската комисия, но Германия се противопоставя.

Лагард отрече МВФ да е започвал разговори с Испания за програма за помощ. „По никакъв начин не го правим. Испания направи много. Те показаха политическа смелост и реализираха поредица от реформи и мерки за строги икономии“, подчертава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
fallback