fallback

Робърт Зелик: Това лято е като зловещ отглас на времето преди краха на Lehman

Националните дългове на страните от еврозоната заместиха ипотеките като клас рисков актив, който притеснява пазарите, посочва президентът на Световната банка

14:09 | 02.06.12 г. 7

Лятото на 2012 г. изглежда като „зловещ“ отглас на 2008 г., а националните дългове в еврозоната заместиха ипотеките като клас рисков актив, за който пазарите се тревожат, заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик в статия за британския вестник Financial Times.

Банките са подложени на напрежение и вложителите започнаха да се размърдват, посочва Зелик. „Европейската централна банка подобно на американския Федерален резерв през 2008 г. търси начин да успокои пазарите чрез осигуряване на щедра ликвидност, но качеството на приеманите гаранции се понижава, тъй като най-добрите елементи от балансовите активи на банките са вече използвани“, добавя той.

За да предотврати изпадането на инвеститорите в паника, Европа трябва да подготви нещо повече от вливания на ликвидност за сдържане на последиците от евентуално излизане на Гърция от еврозоната, смята президентът на СБ.

„Ако Гърция напусне еврозоната, разпространението на кризата е невъзможно да бъде предсказано, точно както в случая с Lehman имаше неочаквани последици“, изтъква той.

Необходими са т. нар. „национални гаранции“ на страните от еврозоната за банковите депозити, тъй като гаранциите за някои национални дългове не е особено вероятно да се окажат достатъчни, отбелязва Зелик.

Той твърди, че Европа трябва да емитира общи облигации за еврозоната, да рекапитализира банките чрез използването на средствата от Европейския механизъм за стабилност и да осигури гаранции за средносрочното финансиране на страни като Испания.

За емитирането на общи облигации в еврозоната в момента текат обсъждания, като новият френски президент Франсоа Оланд се изказва в тяхна подкрепа, докато Германия отхвърля идеята, обосновавайки се с евентуално отслабване на бюджетната дисциплина.

Зелик обаче посочва, че времето тече и лидерите на страните от еврозоната „може би са близо до момента на счупване на предпазното стъкло около бутона за внезапна тревога“.

Ако се разрази криза, ЕЦБ може и да няма възможността „да отговори бързо, пълноценно и мощно“ заради различията сред членовете на управителния ѝ съвет, предупреждава той.

„Излизане на Гърция от еврозоната може да предизвика удар по доверието в останалите деноминирани в евро национални активи. Лидерите на еврозоната трябва да са подготвени за такова развитие. Няма да има време за заседания на финансовите министри, за да обсъдят перспективата и да разискват политики на постепенни мерки. На поддали се на паниката пазари инвеститорите бягат към сигурните активи, разгаряйки огъня допълнително“, подчертава президентът на СБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 05.09.22 г.
fallback