fallback

Куба планира рязко нарастване на неправителствения сектор

В рамките на 4-5 години до 45% от кубинския БВП ще бъдат генерирани от различни форми на недържавно производство, коментира член на компартията

09:08 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Такси-рикша преминава пред сградата на президентския дворец в Хавана. Снимка: Ройтерс

Хавана ще пренасочи близо 50% от икономическата активност в страната към неправителствения сектор, е заявил високопоставен представител на Комунистическата партия – пореден сигнал, че кубинското правителство е склонно да задълбочи реформите, съобщава Ройтерс.

След като пое управлението от брат си Фидел Кастро през 2008 г., кубинският президент Раул Кастро нееднократно е подчертавал нуждата от по-голяма икономическа ефективност.

През последните десетилетия на 20 век Китай и Виетнам предприеха подобни мерки, преминавайки към нова икономическа система, придобила популярност като пазарен социализъм. 

„Днес почти 95% от брутния вътрешен продукт на острова се генерира от държавата. В рамките на 4 или 5 години между 40% и 45%  ще бъдат генерирани от различни форми на неправителствено производство“, заявява Ласо Ернандес, дългогодишен член на централния комитет на Комунистическата партия.

През април миналата година Кубинската комунистическа партия одобри подробен план за съживяване на икономиката.

Документът, съдържащ 311 препоръки, призовава правителството да подкрепя и насърчава „компаниите със смесен капитал, кооперативите, малките фермери, рентиерите, както и други форми на икономическа инициатива, които повишават ефективността“.

Планът предвижда съкращаване на наетите от държавата работници с най-малко 20%, или 1 млн., премахване на субсидиите за някои социални програми и гарантиране на по-голяма автономия за държавните компании.

„Интересното е как това „недържавно“ производство ще бъде разпределено между истинска частна собственост и кооперативите, и доколко независими от държавата ще бъдат тези кооперативи“, коментира западен дипломат.

Откакто Раул Кастро пое управлението на страната броят на самонаетите (често използван евфемизъм за малкия бизнес) се е удвоил до над 300 хил., докато 200 хил. са се възползвали от земеделската програма, позволяваща създаването на малки ферми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 30.08.22 г.
fallback